PSIHOLOŠKI EFEKT

Ovo je najlakši način da smršavite bez gladovanja

25.02.2015 u 09:02

Bionic
Reading

Mučite li se s viškom kilograma i ne znate kako ih se riješiti, znanstvenici kažu da treba zaboraviti na brojanje kalorija te da je najvažnije svakodnevno stati na vagu

Nova studija tako je pokazala da su oni koji su se svakodnevno vagali smršavjeli tri puta više od onih koji to nisu činili. U pola godine neki od ispitanika iz te grupe smršavjeli su i do devet kilograma.

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke smatraju da svakodnevno stajanje na vagu suočava ljude s problemom pa su odlučniji u namjeri da se drže zadanog programa mršavljenja. Ono što ih dodatno motivira jest trenutak kada se počnu vidjeti prvi rezultati.

U studiji je sudjelovalo 47 muškaraca koji su se svakodnevno vagali šest mjeseci. Na početku i na kraju studije ispunili su detaljan upitnik u kojem su otkrili kada i koliko su jeli, koliko su gledali TV i koliko su vježbali te kojim su se aktivnostima bavili. Ispostavilo se da je grupa muškaraca koja se svakodnevno vagala u prosjeku smršavjela šest kilograma. Također su se puno lakše opirali hrani i unosili su tri puta manje kalorija od ostalih, a dvostruko manje su grickali između obroka i jeli slatkiše. Dakle psihološki efekt bio je toliko snažan da su ispitanici pazili na zdrav način prehrane i na kraju dobili odlične rezultate.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics piše da je skupina koja se svakodnevno vagala čak počela manje vremena provoditi pred ekranom, a više su se fokusirali na zdrave navike. Dodaju da je studija pokazala kako su koristi od ove metode imali i oni koji su se vagali pet puta tjedno, ali s nešto manje dobrim rezultatima.