VRIJEDI ISPROBATI

Uz ljutu hranu kilogrami se brže tope

10.02.2015 u 10:35

Bionic
Reading

Mnoga su istraživanja pokazala da ljuta hrana može pomoći u sagorijevanje kalorija bez da ste na strogoj dijeti

Volite čili-papričice i slične ljute delicije? Pa sreća vam je zbilja naklonjena! Najnovija studija pokazuje da  kapsaicin (stvarčica zaslužna za ljutinu čili-papričica i njezinih srodnika) može utjecati na smanjenje pretilosti zbog poticanja sagorijevanja kalorija i stimuliranja termogeneze.

Autor studije Baskaran Thyagarajan s Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Wyomingu proveo je istraživanje kako bi potvrdio dosadašnje teze da ljute papričice potiču cirkulaciju i rad metabolizma.

'Ljuta hrana zbilja bi mogla pomoći u prevenciji pretilosti. Sjajna je stvar ta da se radi o prirodnom načinu za sagorijavanje kalorija', objašnjava Thyagarajan, piše Yahoo Health.

Istraživanje koje je provedeno na laboratorijskim miševima potvrdilo je to. Kapsaicin koji potiče sagorijevanje kalorija ima sličan efekt i na ljude.

'Kapsaicin je potaknuo sagorijevanje pohranjenih masnih stanica kod miševa, no pokazalo se da ima isti učinak i na ljude. 'U našem tijelu bijeli adipociti pohranjuju energiju kao masti, a smeđe masne stanice troše energiju njihovim izgaranjem. Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin potiče pretvaranje bijelih u smeđe adipocite - dakle sagorijeva energiju koja bi se inače pohranjivala kao mast. Kapsaicin je ključan u procesu poticanja metabolizma i potrošnji energije', rekao je Thyagarajan. On i njegov tim vjeruju da će kapsaicin biti važan u borbi protiv pretilosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.

'Pretilost je u Sjedinjenim Državama sve veći problem te poprima gotovo epidemiološke razmjere. Konzumiranje ljutih papričica pomaže u sagorijevanju kalorija, stoga ih nemojte izostavljati u prehrani', objašnjava on dodajući da je bitna umjerenost.  No neki stručnjaci smatraju da se ova teza o utjecaju kapsaicina treba još proučavati, a dok se ova istraživanja u potpunosti ne provedu, slobodno čili-papričice dodate u juhe, salate ili jela od jaja radi boljeg okusa.