SVAKODNEVNA PREHRANA

Začini koje volimo, a zaslužni su za tanji struk

12.02.2015 u 07:21

Bionic
Reading

Želite li na prirodan način ubrzati metabolizam i riješiti se pokojeg kilograma viška, probajte koristiti neke od ovih začina jer su znanstvenici u mnogobrojnim studijama potvrdili da blagotvorno djeluju na naše zdravlje i pomažu u održavanju vitke linije

Đumbir

Iako je najpoznatiji po svojim ljekovitim svojstvima, đumbir je odličan i za mršavljenje. U sebi sadrži kapsaicin, molekulu iz crvene paprike zbog kojeg je ona ljutog okusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati čaju, umaku za salatu ili raznim umacima, a zbog sastojaka dulje ćete se osjećati sitima. Dakle, to je još jedna prednost ako želite smršavjeti.

Peršin

Jedan od najobičnijih i nama najpoznatijih začina svakako je peršin. Nepotrebno je napominjati kako ga sve možete koristiti jer važnije je da ga koristite što češće, budući da su malezijski znanstvenici utvrdili kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih tvari.

Češnjak

Češnjak je prirodni lijek čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i kada želimo stanjiti struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na primjeru miševa da češnjak utječe na mršavljenje. Nutricionistica Cynthia Pasquella preporučuje u Redbooku da češnjak stavite u zelene sokove i popijete čašu zdravlja na dan.

Ružmarin

Iako su posljednje studije pokazale kako je miris ružmarina odličan saveznik u borbi protiv demencije, može pomoći u održavanju vitke linije. British Journal of Nutrition piše kako kiselina iz ružmarina može spriječiti debljanje i istodobno usporavati ubrzavanje razine glukoze u krvi tijekom noći, dok ne jedemo. Druga je studija, koju su proveli znanstvenici sa sveučilišta Illinois, pokazala da ružmarin (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod dijabetesa tipa 2. Dodajte ružmarin na jaje, piletinu, janjetinu i ostala jela te koristite uz maslinovo ulje.

Kurkuma

U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Zbog tog je sastojka također jak antioksidans te ubrzava metabolizam. Kurkumu možete koristiti u marinadama i gulašima ili primjerice staviti direktno na piletinu.

Čili-papričice

Ako želite smršavjeti, u prehranu biste trebali unijeti čili-papričice. Znanstvenici kažu da upravo one ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju sagorijevanja masti. Do tih su zaključaka znanstvenici došli nakon istraživanja o utjecaju čili-papričica na prehranu. Uočeno je da su ljudi koji su redovito konzumirali papričice imali vitkiju liniju. Isti učinak imale su i vrste nešto blažih papričica, ali ipak dovoljno pikantnih.

Kajenska paprika

Kajenska paprika, latinskog naziva Capsicum annuum, već se stoljećima koristi kao začin, ali i lijek. Naime, kad je konzumirate, tjerate organizam da koristi više energije i kisika te tako trošite kilograme. Studija sveučilištaPerduepokazala je kako su ispitanici imali slabiju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Dakle, idealno ako želite mršavjeti. Kajensku (mljevenu) papriku lako možete staviti u mnoga jela.

Cimet

Znanstvenici na sveučilištu Penn otkrili su kako dodavanje cimeta hrani može smanjiti navalu inzulina za 20 posto. Također može smanjiti razinu triglicerida za 30 posto što je važno za zdravlje srca i prevencija srčanog udara.

Gorušica

Volite li više ljutkaste okuse, gorušica je bolji izbor jer također potiče rad metabolizma. Znanstvenici s instituta Oxford Polytechnic zaključili su da jedna čajna žličica ljutog senfa može ubrzati metabolizam za 20 do 25 posto nekoliko sati nakon obroka.