SVAKAKO IZBJEGAVAJTE

Ovo je najgora hrana za zube

16.02.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Briga o zubima itekako je bitna, a poznato je da hrana koju konzumiramo također može štetno utjecati na njihovo stanje. OK, nije ništa nepoznato da slatkiši nisu dobri za naše zube, ali prisjetili smo se još nekoliko namirnica s kojima bismo trebali biti vrlo oprezni

Ugljikohidrati poput bijelog kruha
'Ugljikohidrati su puni šećera. Slina je prepuna enzima pod nazivom amilaza koja započinje proces probavljanja već u ustima pretvarajući složene ugljikohidrate u šećer. To znači da dok grickate omiljene krekere, usta su vam prepuna šećera. Bakterije iz usta zatim šećer pretvaraju u kiseline koje uzrokuju karijes.

Alkohol
Slina u ustima prva je barijera protiv bakterija. Sve što isušuje usta nije dobro, a osobama koje konzumiraju puno alkohola usna šupljina vrlo je suha što je dugoročno vrlo štetno za zube.

367684, 367367, 366677, 365981Led
Grickati kockice leda zbilja nije pametno! Prije svega, led je vrlo tvrd. Ako imate velike plombe, postoji opasnost da završite sa slomljenim zubom. A zbog hladnoće zubi su još osjetljiviji.

Sušeno voće
Vjerojatno su vrlo rijetke osobe koje ne vole sušeno voće, ali ova omiljena poslastica nije dobra za zube. Ljepljiv šećer iz sušenog voća čvrsto prijanja za zube i teško ga je ukloniti. Dakle, ako na poslu cijeli dan uživate u sušenom voću, a ne operete nakon toga zube, to bi itekako moglo naštetiti zubima.

Slatkiši
Nije nikakva novost da slastice nisu nimalo dobre za zube, a zanimljivo je da su još štetniji kiseli slatkiši jer su  prepuni i limunske kiseline koja nagriza zubnu caklinu. Budući da su ljepljive strukture, vrlo ih je teško ukloniti.

Zaslađeni sokovi
Baš poput slatkiša, slatki sokovi, energetski i gazirani napici vrlo su štetni za zube. Radije se odlučite za vodu.

Citrusi
Ako volite grickati krišku svježeg limuna ili limete, razmislite jer je pogubna za zubnu caklinu.