KRIVI SU KOZMETIČKI PROIZVODI?

Zbog čega žene sve ranije ulaze u menopauzu

29.01.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Vrijeme ulaska u menopauzu određuje uglavnom genetika, ali izlaganje kozmetičkim sredstvima i određenim kemikalijama koje svi imamo u svojim domovima može to čak ubrzati, pokazalo je najnovije istraživanje

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza - koja označava kraj reproduktivnog razdoblja za žene - nije određena samo godinama, već je izlaganje pojedinim kemikalijama i štetnim tvarima također može ubrzati.

Dr. Amber Cooper sa Sveučilišta Washington smatra da pojedine kemikalije mogu ubrzati ulazak u menopauzu čak četiri godine!

Tim dr. Cooper proveo je istraživanje na 31.575 žena u dobi od 45 do 55 godina, a analiza urina i krvi pokazala je da su žene koje su imale veće koncentracije kemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici te spreju za kosu i dr. pronađenih tvari, ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.

Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje tim štetnim tvarima bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika te je utjecalo na reproduktivne funkcije, piše Time

Anketirane žene u dobi od 30 godina na više koje su imale najviše štetnih tvari u krvi i urinu čak šest puta imaju više šansi da prije uđu u menopauzu od drugih. 'To je samo vrh ledenog brijega', rekla je dr. Cooper dodajući da ovo ne dokazuje direktnu povezanost između tih kemikalija i ranijeg ulaska u menopauzu.

Ranije su studije povezale pojedine tvari s lošim utjecajem na reproduktivne hormone poput estrogena.

S obzirom na to da su mnoge od tih tvari svugdje oko nas, ženama ne ostaje nažalost puno prostora za djelovanje. Dr. Cooper savjetuje zato izbjegavanje mirisa koji sadržavaju ftalate, korištenje kozmetike na prirodnoj bazi, one koja ne sadržava različite vrste pesticida, te izbjegavanje hrane pakirane u plastičnu ambalažu. 'Nije nam cilj ikoga plašiti, već samo podići razinu svijesti o tom problemu', rekla je dr. Cooper.