SPRIJEČITE NAJGORE

10 načina da se brzo riješite grlobolje

29.01.2015 u 07:17

Bionic
Reading

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi obične prehlade koji su prisutni tijekom cijele godine, ali ipak češće zimi

Bakterijske infekcije grla javljaju se rjeđe. Simptomi su obično bol u grlu, pečenje, grebanje, otežano gutanje, suhoća sluznice grla, a mogu se javiti i promuklost i gubitak glasa. U težim slučajevima dolazi do oticanja krajnika ili limfnih žlijezda na vratu. Donosimo nekoliko načina da si sami pomognete da se prehlada ne razbukta.

Topla slana voda

Kad osjetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Također, topla slana voda poboljšava protok krvi te na taj način stanice zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mjesta. Najbolje je toplu slanu vodu koristiti barem jednom dnevno, i to tako da stavite jednu čajnu žličicu čaja. Vodu nemojte piti, nego je samo zadržite neko vrijeme u ustima, točnije na području ždrijela. To je tzv. grgljanje. Treba voditi računa o tome da voda ne bude prevruća jer biste mogli dodatno nadražiti grlo.

Antiseptički sprejevi

Kod grlobolje vam mogu pomoći i antiseptički sprejevi. Naime, kad antiseptički sprej aplicirate direktno u grlo, neugodni simptomi nestanu gotovo trenutno. Dakle, antiseptički sprejevi brzo ublažavaju simptome, ali ne rješavaju problem grlobolje pa su svojevrsna prva pomoć.

Pastile

I one spadaju među trenutne pomoćnike, ali neće izliječiti grlo. Pastile na neko vrijeme mogu ublažiti bol jer će umrtviti tkivo pa je zato najbolje da uzimate one od eukaliptusa ili mentola.

Sirup za kašalj

Čak i ako ne kašljete, sirup bi vam mogao pomoći jer, poput sprejeva ili pastila, stvara zaštitni sloj na grlu pa će vas neko vrijeme manje boljeti.

Med

Što se tiče okusa, med je zasigurno jedan od najukusnijih tradicionalnih lijekova. Konzumiran zasebno ili pak pomiješan s limunom i čajem, znanstvene studije dokazale su kako med može biti učinkovit jednako kao i neki sirupi protiv kašlja.

Nemojte dehidrirati

Kao i kod viroza s temperaturom, važno je da pijete po malo kako ne biste dehidrirali. Da unosite dovoljno tekućine, znat ćete po boji mokraće koja mora biti svijetložuta prema prozirnoj. Na vama je da pijete što najviše volite, ali nemojte birati vrući čaj ili zašećerene sokove.

Biljni čaj

Biljni čaj sam po sebi možda neće dati velike rezultate, ali će sasvim sigurno pojačati djelovanje sredstava koje koristite za uklanjanje grlobolje. Za grlobolju su najbolji čajevi od mente, kamilice, ehinaceje i drugi biljni čajevi. Čaj pijte u što većim količinama jer će pomoći cjelokupnom organizmu, a potaknut će i detoksikaciju. Biljne čajeve najbolje je piti nezaslađene, ali ako ih tako ne možete podnijeti, dodajte meda. Inače, med je za grlo najbolje koristiti sam, bez čaja ili drugih pripravaka.

Pileća juha

Pileća juha tradicionalno se smatra lijekom, posebice u hladnijim vremenskim razdobljima. Ne samo da je topao i hranjiv obrok, već znanstvenici tvrde kako postoje dokazi da juha može pomoći u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade, piše telegraph.co.uk

Odmor

Ovaj savjet vjerojatno vam neće samo tako pasti na pamet, ali da biste se što prije zaliječili, tijelu je potreban odmor. Ako se odmarate, tijelo će se lakše boriti s virusima.

Aspirin

Aspirin je jedan od najučinkovitijih lijekova za bolno grlo, pokazuje najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici s University of Cardiff Common Cold Centrea. Tableta ili dvije aspirina otope se u vodi, a potom se grgljaju, ne gutaju, te smanjuju upalu grla.