ZDRAV ŽIVOT

Ovo je hrana koja pomaže kod upala

25.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ako vam ikad dogodilo da ste nešto istegnuli ili se opekli, doživjeli ste neugodno iskustvo upale. Oteklina i crvenilo prvi su korak kojim naše tijelo reagira na putu prema izlječenju. Postoje i kronične upale koje su puno gore, no srećom – postoji hrana koja pomaže kod svake upale

U slučaju da patite od kronične upale, zanimat će vas da postoji rastući broj istraživanja koja ukazuju na to da neka hrana pogoršava stanje, piše Yahoo

'Rafinirani ugljikohidrati kojih ima u grickalicama i prerađenoj hrani te onim proizvodima u koje se dodaje šećer, povezani su s kroničnim upalama', tvrdi glasnogovornica Američke akademije nutricionizma i dijetetike.

Crveno meso i mliječni proizvodi također možda pridonose upalama zbog žitarica i antibiotika kojima hranimo stoku. Izbjegavanjem takvih proizvoda možete smanjiti učinke upala, no dodavanjem hrane koja pomaže kod upala dodatno ćete smanjiti rizik od bolesti te si poboljšati zdravlje.


Povrće tamnih listova

Špinat, kelj i brokula imaju visoke razine vitamina E koji pomaže kod upala.

Šareno voće i povrće

Rajčica, mrkva, patlidžan i naranče – što im je bogatija boja, to su im protuupalna svojstva veća.

Češnjak

Češnjak ima slična svojstva poput tableta protiv boli (ibuprofen i aspirin) koja smanjuju upalu zatvaranjem putova kojima se širi.

Tofu

Izvori biljnih proteina poput soje, orašastog voća i graha puni su protuupalnih masnih kiselina omega-3.

Losos

Ova riba također ima velike količine masnih kiselina omega-3 koje blokiraju upale. Druge vrste riba koje mogu pomoći su tunj, skuša i sardine.


Lanene i sjemenke chia i zrna konoplje

Sjemenke su superjunaci kad je u pitanju borba protiv upala. Možete ih dodati u bilo što – od juha do žitarica.

Kurkuma

Ovaj začin koji se nalazi u kariju i senfu ima više od dvadeset protuupalnih sastojaka.

Zeleni čaj

Zeleni i crni čaj sadrže biljne spojeve koji su dobri protiv upala. Zeleni čaj ima najbolja protuupalna svojstva.

Kiseli kupus

Fermentirana hrana poput začinjenog kiselog kupusa te jabučni ocat i korejski kimchi odlično su sredstvo u borbi protiv upala. To je zato što u sebi imaju probiotske bakterije koje također pospješuju probavu.

Jogurt

Jogurt pruža iste prednosti kao i kiselo zelje zahvaljujući probiotskim bakterijama. Izbjegavajte šećer kad jedete jogurt.

Tamna čokolada

Slatko (gorko) za kraj. Smijete si priuštiti kvalitetnu tamnu čokoladu koja ima 70 posto kakaa jer je puna antioksidanata koji pomažu kod upala.