PAMETNA ODLUKA

Odličan razlog da odbacite štikle i uskočite u ravne cipele

15.01.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Prema novim istraživanjima, cipele na petu mogle bi biti glavni krivac za to što žene dvostruko više pate od artritisa od muškaraca

Znanstvenici iz Kalifornije posvetili su se istraživanju kako redovno nošenje štikli utječe na zdravlje kod žena, a budući da oba spola imaju vrlo sličan rad koljena i nogu kod hodanja, povezuju učestaliju pojavu artritisa kod nježnijeg spola jer vole nositi cipele na petu.

Najčešći oblik artritisa, osteoartritis pogađa ljude diljem svijeta, a događa se zbog trošenja hrskavice koja pomaže našim zglobovima kod savijanja, podizanja, klečanja i kretanja općenito.

Na sveučilištu Stanford proučavali su 14 žena koje su hodale u raznim tipovima obuće, od tenisica do štikli. Pokazalo se kako se noga pri hodu jako trese kada je u pitanju štikla s petom od sedam centimetara.



Journal of Orthopaedic Research
prenosi kako sve zajedno pogoršava višak kilograma jer su zglobovi još više opterećeni pod težinom tijela. Znanstvenici zaključuju kako visoke pete u kombinaciji s viškom kilograma mogu biti uzročnici osteoartritisa kod žena.

Druga su istraživanja pak pokazala da žene počnu boljeti noge otprilike sat vremena nakon što su obule štikle, a College of Podiatry svojom je studijom dokazao da žene zbog lijepih cipela trpe neugodu tri puta više nego muškarci. To na kraju dovodi do zaključka da će devet od deset žena imati žuljeve i slične manje ozljede.