DOBRO JE ZNATI

Koji simptomi otkrivaju da ste zaraženi ospicama

19.12.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Nakon prvih zaraženih osoba ospicama u Zagrebu, nije naodmet znati koji su simptomi te bolesti koja nažalost u iznimnim slučajevima može završiti fatalnim ishodom

Do sada su u Zagrebu laboratorijski potvrđena dva slučaja zaraze ospicama, oba u istoj obitelji u kojoj djeca nisu bila cijepljena.

Kako je za tportal.hr rekla dežurna epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina, Hrvatska još uvijek ima visok stupanj procijepljenosti od preko 95 posto: 'No u 2013. smo u tzv. prima vakcinaciji, u kojoj se cijepe djeca do godine dana, zabilježili procijepljenost ispod 95 posto. Drugo cijepljenje bilo je veće - oko 97 posto. To je ipak primjetan pad jer smo godinama imali procijepljenost djece od 99 posto; nisu se cijepila samo ona koja su imala neke kontraindikacije jer je to živo cjepivo. Sada je zbog onog famoznog članka Andrewa Wakefielda, koji je tisuću puta dokazima demantiran, porastao strah roditelja od kombiniranog cjepiva MoPaRua. To nije problem samo u Hrvatskoj. Mi samo kaskamo deset godina za drugima.'

Kako su nam rekli stručnjaci u Zavodu 'Dr. Andrija Štampar', procjenjuje se da će se od jedne osobe zaražene ospicama zaraziti osam do 15 osoba koje nemaju zaštitu protiv ospica odnosno nisu nikada cijepljene.

Simptomi ospica najčešće se javljaju 10-12 dana nakon zaraze i u početku nalikuju prehladi. Dakle, događa se curenje nosa, povišena tjelesna temperatura, glavobolja i kašalj. Često se javlja osjetljivost očiju na svjetlo. Bolest napreduje i u sljedećih tri do sedam dana, temperatura raste do 39-40°C, a zatim se pojavljuje crveni osip. Osip se javlja na licu i naknadno širi po tijelu. Na unutarnjoj strani sluznice obraza mogu se pronaći Koplikove pjege (bjelkaste promjene).

Osip traje četiri do sedam dana i nakon toga nestaje redoslijedom kojim se javljao.

'Najčešće komplikacije uslijed zaraze ospicama su sekundarne upale srednjeg uha, sekundarna upala pluća što je i najčešći uzrok smrti. Smrtnost od bolesti veća je u zaražene djece mlađe od pet godina i imunokompromitiranih osoba. Jedna od 1.000 osoba zaraženih ospicama razvit će upalu moždanog tkiva (encefalitis) koji može ostaviti trajne posljedice po zdravlje, a vrlo rijetko (1/100.000 zaraženih) razvija se subakutni subsklerozirajući panencefalitis koji redovito završava fatalnim ishodom', objasnila je za tportal dr. med. Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za zarazne bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Podsjetimo, u BIH stotine su oboljele od ospica te epidemija traje još od veljače, a u Sloveniji je identificirano 20-ak slučajeva kojima je zajednička poveznica bio boravak na izložbi pasa.