DOKAZANI NAČINI

Kako se riješiti dosadnog kašlja

17.12.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Čaj od timijana, đumbir i kava s medom samo su neki od prirodnih načina na koje se možete riješiti dosadnog kašlja

Muči vas dosadni kašalj? Najbolje je otići liječniku i napraviti pregled, ali ako se ništa ne otkrije, situacija nije zabrinjavajuća i možete si pomoći sami. Evo pripravaka i trikova koji dokazano djeluju.

Kava s medom
Možda zvuči čudno, ali ova kombinacija djeluje. Med smiruje grlo i smanjuje infekciju, a kava stimulira disanje i zaustavlja kašalj, pokazuju istraživanja. Dobra je vijest i ta da je ova kombinacija vrlo ukusna.

Čaj od timijana
Brojna su istraživanja pokazala da timijan sadrži sastojke koji smanjuju kašalj i infekciju, a čak pomaže i kod liječenja bronhitisa. Čaj od timijana djeluje i umirujuće, a usto je i ukusan.

Promijenjeno ponašanje
Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da katkada kašljemo iz navike iako nam nije ništa. Takvo kašljanje loše djeluje na grlo pa pokušajte osvijestiti kada kašljete iz navike. Prije nego što počnete kašljati, brojite do 10. Ako vas prođe nagon, riječ je o kašljanju iz navike.

Voda i limun
Kašalj smiruje i kombinacija vode i limuna, a možete dodati i med. To je sjajan način za povećanje unosa tekućine, a med je poznat kao prirodni antibiotik. Ova kombinacija djeluje kad kašalj nije jak i ozbiljan.

Ananas
Nekoliko je istraživanja pokazalo da na kašalj blagotvorno djeluje ananas. On pomaže u razgradnji sluzi zbog sastojka koji sadržava – bromelaina. Taj sastojak ima protuupalno djelovanje.

Voda
Vrlo je često i dehidracija odgovorna za kašalj pa je iznimno važno piti dvije litre vode na dan. To će pospješiti vrijeme oporavka i omogućiti lakše izlučivanje toksina putem bubrega.

Đumbir
Ova biljka dokazano djeluje u borbi protiv kašlja. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a to pomaže u liječenju kašlja i smirivanju upale. Đumbir možete jesti sirov ili ga možete skuhati kao čaj – djeluje na oba načina.