VJEŽBE KOJE POMAŽU

Pripremite tijelo na skijaške napore

14.12.2014 u 08:00

  • +2

Vježbe prije skijanja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: S.L.

Bionic
Reading

Mnogima omiljeni zimski sport i razbibriga može biti vrlo opasan. Upravo zato smo zamolili instruktoricu fitnesa Suzanu Ličinu, koja je i sama skijašica, da nam pokaže nekoliko vježbi koje možete izvoditi u stanu, a sve kako biste mišiće pripremili za odlazak na skijanje i spriječili potencijalne ozljede

Možda ste se već bacili na sređivanje skijaške opreme, kupnju nove, no ne zaboravite da i tijelo morate pripremiti prije odlaska na snijeg, a sve kako biste spriječili ozljede mišića i kostiju. U velikoj su prednosti oni koji vježbaju tijekom cijele godine, a oni koji to ne čine svakako se trebaju pripremiti prije nego što stanu na skije.

Izvrsna priprema za skijanje su vožnja bicikla, odlazak u teretanu ili na neki grupni program vježbanja za cijelo tijelo poput Tabate, no ako ste više ljubitelj samostalnog vježbanja u svom domu, savladajte nekoliko vježbi koje je za vas pripremila Suzana Ličina, instruktorica fitnesa u centru First Fitness i Squash na Zavrtnici te u Novim dvorima u Zaprešiću. Suzana ističe da je upravo sada krajnje vrijeme za fizičke pripreme prije skijanja.

'Za skijanje je važno ojačati mišiće stražnjice te nogu i vježbati stabilizaciju zglobova. Kako biste ojačali stabilnost, potrebno je ojačati i trbušni zid. Minimalno trebate vježbati tri puta tjedno kroz mjesec dana da biste se pripremili prije odlaska na skijanje. Mišići to trebaju, a sve kako bi se spriječila istegnuća, veće upale, a na koncu i pucanja mišića i vezivnih tkiva. Kosti također treba čuvati. Svakako ćete biti bezbrižniji ako se pripremite slijedeći upute i izvodeći ovih par vježbi koje slijede', kaže instruktorica Ličina.