SPOR METABOLIZAM

Osam razloga zašto ne mršavite koliko biste htjeli

10.12.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Radite sve stvari koje su vam drugi preporučili. Čak ste pročitali i par korisnih savjeta kako održati kondiciju, no čini se da postoji nekoliko načina na koje usporavate svoj metabolizam, a da to ni ne znate

Izbjegavate mliječne proizvode

Mišići su vrlo važni ako želite održati metabolizam na pristojnoj razini. Prema istraživanju sa Sveučilišta McMaster žene koje pojedu ili popiju tri do sedam mliječnih proizvoda dnevno gube više masnoće, a dobivaju više mišićne mase, nego žene koje to ne čine, piše Women's Health Magazine

Održavate visoku sobnu temperaturu

Jedan od načina kako potrošiti masnoću u tijelu je smanjiti grijanje. Na primjer, ako spavate u sobi u kojoj je temperatura malo ispod 19 Celzijevih stupnjeva, masnoća u tijelu počet će vam se mijenjati iz oblika koji skuplja kalorije u oblik koji se brzo i lako troši. Takozvana 'smeđa' masnoća nastaje u tijelu kako bi nam održavala tjelesnu temperaturu pa se zato tako lako troši.

Izbacili ste ugljikohidrate iz prehrane

Dijete u kojima su oni koji žele smršavjeti smanjili unos ugljikohidrata efikasnije su od onih u kojima su smanjili unos masnoće, no pogrešno je potpuno izbaciti jedan tip namirnica. To posebno važi za osobe koje vježbaju. Mišići tijekom vježbanja trebaju glikogen koji dobivamo od ugljikohidrata. Bez njega, vježba neće imati onoliki učinak koliki bi inače imala. Šaka smeđe riže ili zobene kaše zadovoljit će tjelesnu potrebu za ugljikohidratima.

Žurite tijekom vježbanja snage

Vježbe ruku bez pomicanja nogu dobar su put za stvaranje mišića, no žurba smanjuje pozitivan učinak na metabolizam. Polako spuštanje ruku zahtijeva više rada nego dizanje, a to znači da tako trošite i više kalorija. Vježbanje ruku jednom tjedno može povećati potrošnju kalorija čak do deset posto.

Jedete krivu užinu

Najbolja je užina orašasto voće. Polinezasićene masne kiseline u raznom orašastom voću (pogotovo orasima) podražavaju rad gena koji kontroliraju trošenje masnoće. Samo 42 grama oraha dnevno vam je dosta.

Ne vježbate pravilno

Trening s intervalima omiljena je vrsta vježbanja. U pitanju je niz različitih kratkih vježbi koje odvajaju kratki odmori. No čini se da ako smanjite vrijeme odmora, trošite više kalorija. Takvo vježbanje popularno se zove trening visokog intenziteta s intervalima.

Stavljate morsku sol u hranu

Morska sol možda je ukusnija od obične soli, no nema joda u sebi, a to je ključan element koji štitnjači omogućava kvalitetan rad. Manjak joda uzrokuje slabiji rad štitnjače, što automatski dovodi do sporijeg metabolizma. Hrane koje u sebi imaju jod su alge, bakalar, škampi i jaja.

Preskačete jutarnje vježbanje

Dnevno svjetlo vrlo je važno za zdravlje metabolizma. Džoging ili šetnja u jutarnjim satima utječe na dnevni bioritam, pa tako i na to kako spavate, koliko jedete te koliko kalorija trošite.