MRŠAVITE BEZ IZGLADNJIVANJA

Prestanite brojati kalorije i počnite uživati u masnoći

24.11.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Kad su u pitanju zdrava prehrana i vitka linija, čini se da nije stvar u broju kalorija, već u pažljivom odabiru onoga što jedete

Umjesto da se opterećujete brojem kalorija koje unosite u tijelo, možda biste radije trebali razmisliti o onome što jedete. Iako to ne zvuči logično, masnoća bi mogla biti baš ono što trebate. No ne bilo koja masnoća, već ona od orašastog voća, ribljeg ulja i punomasnog mlijeka.

'Zdrava' niskokalorična hrana s malo masti mogla bi zapravo biti krivac za neuspješne dijete, a doktor Sean Lucan s Fakulteta medicine Albert Einstein u New Yorku kaže da koncentriranje na kalorije može biti čak i štetno za zdravlje.

Lucan smatra da dvije vrste hrane mogu imati dva vrlo različita učinka na naše tijelo i bez obzira na to što imaju isti broj kalorija. Proteini nas, na primjer, čine sitijima od prerađenih ugljikohidrata. Lucan dodaje kako neka masnoća, poput one u maslinovom ulju i mliječnim proizvodima, čak može sprečavati dobivanje neželjene težine.

Neka hrana ima manji broj kalorija, no može utjecati na hormone i smanjiti nam želju za aktivnošću. Broj dokaza da je visokokalorična hrana bogata masnoćom, kao što su orašasto voće, maslinovo i riblje ulje te mliječni proizvodi, zapravo dobra za nas svakim danom sve je veći.

'Postoji dosta dokaza koji povezuju hranu siromašnu masnoćama i kalorijama, poput krumpira i riže, s pretilošću i sličnim problemima. S druge strane, raste broj istraživanja koja ukazuju na to da visokokalorična hrana poput mliječnih proizvoda zapravo nije problem', kaže doktor Lucan.

No stručnjaci se slažu u mišljenju da je glavni problem pretjerivanje i isključivanje određenih grupa hrane. Naša svakodnevna prehrana, ističu svi oni, trebala bi biti uravnotežena.