IZNIMNO VAŽNO

Kako pronaći savršen jastuk?

21.11.2014 u 07:07

Bionic
Reading

Osim madraca, za kvalitetan san važan je i udoban jastuk. U suprotnom se javljaju problemi s vratom, glavom i kralježnicom

Kada kupujete madrac, vjerojatno pomno razmišljate o njegovim karakteristikama jer želite spavati na nečem kvalitetnom i udobnom. A što je s jastukom? Koliko njemu posvećujete pozornosti? Mnogi ljudi toga nisu svjesni, ali za kvalitetan san i dobro zdravlje jastuk je ključan.

Osim što mora biti udoban, jastuk treba pružati potporu i poravnanje našem vratu i kralježnici. 'Ako spavate na neodgovarajućem jastuku, možete se ozlijediti u snu. Može vam se ukliještiti živac, upaliti mišići, a mogući su i drugi zdravstveni problemi', ističe stručnjak za kvalitetu sna i kiropraktičar Rick Loos, izumitelj Proper Pillowa.

Koliko je kvalitetan jastuk na kojemu spavate? Možete zapravo lako provjeriti. Najprije legnite u svoj omiljeni položaj za spavanje. Vaš jastuk trebao bi popuniti prazninu između glave i ramena, dakle taj dio vrata, a uho bi vam trebalo biti u ravnini s ramenima. Ukratko, jastuk treba biti podrška i ako to nije slučaj, nemojte se čuditi glavoboljama i bolovima u vratu i ramenima, ali i cijelom tijelu.

Budući da je udobnost vrlo subjektivna stvar, sami morate odlučiti koji je materijal za jastuk vama najbolji. Naravno, najbolje i najzdravije je odabrati jastuk od prirodnih materijala. U svakom slučaju, kad idući put budete kupovali jastuk, odaberite pametnije. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.