NA DVA NAČINA

Ovako ćete najlakše progutati tabletu

17.11.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Znanstvenici na njemačkom sveučilištu Heidelberg smatraju da su našli rješenje za to kako najlakše progutati tabletu, a čini se da je tajna u količini vode i držanju

Istraživanje pokazuje da oko 10 posto ljudi preskače liječenje tabletama jer ih jako teško gutaju. U studiji je sudjelovala 151 odrasla osoba i svaka je probala popiti 16 različitih oblika placebo tableta.

Znanstvenici su proučavali i tablete i kapsule te su zaključili da je za lakše gutanje potrebno najmanje 20 ml vode, odnosno velika žlica tekućine.

No osim potrebne količine vode, zaključili su da je važan način, odnosno u ovom slučaju - dva. Najbolje bi bilo staviti tabletu na jezik i zatim popiti vodu iz boce pa nagnuti glavu unatrag. Važno je da se držite uspravno. Drugi je način vrlo sličan - također je potrebno staviti tabletu na jezik, ali nije toliko važno da usne čvrsto držite oko boce. Nakon što tableta počne 'putovati' spustite glavu prema prsima pa će tableta lakše otići u želudac.

Haefeli je objasnio za Guardian da su uspješne obje metode. Rezultati su pokazali da je prva metoda bolja za 60 posto ljudi, a oko 80 posto njih izjasnilo se da im je lakše progutati tabletu na drugi način, spuštanjem glave na prsa.