NOVA OTKRIĆA

Previše mlijeka je zapravo loše za zdravlje?!

30.10.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Ne postoji nitko tko ne zna da je mlijeko dobro za nas – osim možda znanstvenika sa Sveučilišta u Uppsali koji su proveli istraživanje o tome i došli do vrlo neočekivanih rezultata

Od malih nogu slušamo kako je mlijeko dobro za nas zbog kalcija, no kao i u svemu ostalome – pretjerivanje nikad nije dobro. Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Uppsali, a objavljenog u Britanskom medicinskom časopisu, čini se da ispijanje velikih količina mlijeka dnevno, ne samo da ne smanjuje šansu od lomova kostiju, već je statistički povezano i sa srčanim bolestima, piše Yahoo Health

Naša tijela trebaju kalcij kako bi izgradila i održavala zdrave kosti te za regulaciju srčanog ritma i pomoć kod zgrušavanja krvi. Mlijeko uistinu ima najveću koncentraciju kalcija po porciji, no dosta istraživanja ukazuje da naše kosti nisu ništa čvršće od velike količine mlijeka, jer nam tijelo ne može iskoristiti sav taj kalcij bez pomoći vitamina D.

Mlijeko je također puno dvije vrste šećera – laktoze i galaktoze – koji dokazano ubrzavaju starenje kod životinja jer povećavaju kronične upale i oksidativni stres (neravnoteža između sustavne manifestacije reaktivnih vrsta kisika i sposobnosti biološkog sustava da lako ukloni otrovne tvari u reaktivnim posrednicima ili da popravi nastalu štetu).

Oksidativni stres koji nastaje kad kisik u našem tijelu reagira sa slobodnim radikalima do sada je već povezan s dijabetesom, rakom, srčanim bolestima i starenjem. Kronične upale također su povezane s raznim bolestima poput raka, srčanih bolesti, depresije i moždanog udara.


Cilj istraživanja bio je saznati imaju li ti šećeri isti učinak na ljude i statistike su pokazale da postoji veza između ispijanja više od jedne čaše mlijeka i većeg oksidativnog stresa. U istraživanju je sudjelovalo 61.433 žena u dobi od 39 do 74 godina i 45.339 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina. Svaki ispitanik je ispunio upitnik koliko često jedu koju od 96 čestih namirnica.

Istraživanje je pratilo rezultate kod žena tijekom 20 godina, a kod muškaraca u rasponu od 11 godina. Znanstvenici su također zabilježili broj smrti i lomova kosti u obje grupe.

'Doista smo pronašli veći oksidativni stres i upale kod žena i muškaraca koji piju više čaša mlijeka dnevno u odnosu na one koji piju manje', kaže autor istraživanja Karl Michaëlsson.

Michaëlsson i njegov tim također je otkrio da povećano pijenje mlijeka ne smanjuje rizik od lomova kostiju. Istraživanje također ukazuje da žene koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno (oko 680 ml) imaju veću šansu umrijeti od žena koje piju manje od jedne čaše mlijeka dnevno (oko 60 ml).

Doktor Michaëlsson naglašava da njegovo istraživanje samo pokazuje statističku vezu između mlijeka i povišenog rizika od smrti, no da ne postoji dokaz direktne uzročno-posljedične veze te dodaje kako nitko ne bi trebao izbaciti mlijeko iz svoje uravnotežene prehrane jer je prerano za bilo kakve preporuke.

'Ovo istraživanje ne bi trebalo gledati zasebno, već kao dio veće slagalice dokaza', rekao je Karl Michaëlsson.

Kritičari istraživanja kažu da čimbenici poput pušenja, alkohola i težine ispitanika nisu dovoljno naglašeni te da istraživanje ne radi razliku između punomasnih i ostalih mlijeka, no stručnjaci širom svijeta slažu se da rezultati zaslužuju dodatno istraživanje utjecaja mlijeka na zdravlje.

Ono što je uistinu zbunjujuće je to da su jogurt i sir do sada bili povezani s boljim zdravljem kostiju i sa smanjenom šansom smrti.