NEUMOLJIVA BIOLOGIJA

Deset puta je teže zatrudnjeti u 43. nego u 37.

24.10.2014 u 09:05

Bionic
Reading

Broj žena koje se na djecu odlučuju u 40-ima sve je veći, ali biologija se nije prilagodila suvremenom životnom stilu. To znači da je puno teže zatrudnjeti u toj životnoj dobi

Ako želite imati dijete, trebali biste zatrudnjeti do kraja tridesetih godina jer, kako pokazuje najnovije istraživanje, u četrdesetima je to mnogo teže. Točnije, deset je puta teže zatrudnjeti u 43. godini života nego u 37. godini.

Stručnjaci tvrde da biološki sat počinje ubrzano raditi krajem tridesetih godina, a to znači da mogu proći godine prije nego što se dogodi začeće jer opada broj jajašaca. Ono što zabrinjava je činjenica da sve više žena odgađa trudnoću koja je, prema medicinskim mjerilima, idealna u dvadesetim godinama.

Znanstvenica Meredith Brower ističe kako žene danas imaju drugačiji životni stil zbog kojega odgađaju trudnoću: 'Najprije rješavaju obrazovanje i karijeru, potom se nose s financijskim problemima, ne smijemo zaboraviti ni potragu za Gospodinom pravim… Sve to dovodi do toga da žena odgađa majčinstvo. Kada se konačno odluči na dijete, biologija uzvraća udarac.'

Prema izračunima znanstvenika sa sveučilišta California, žensko tijelo proizvodi najviše jajašaca u dvadesetim godinama. U dobi između 35. i 37. godine proizvodnja jajašaca opada, ali šanse za začeće još uvijek postoje. Nakon 38. šanse opadaju jer opada i proizvodnja jajašaca. Biologija se očito još uvijek ne želi prilagoditi modernom načinu života.

Odbrojavanje plodnosti

U prosjeku svakih 28 dana žensko tijelo stvara jedno jajašce. Kako bi se stvorio jedan zdrav embrij, potrebno je određeno vrijeme, a upravo dob žene utječe na to vrijeme stvaranja. Ženama mlađim od 35 godina za to je potrebno 15 tjedana i jedan dan, a ženama u dobi od 35 do 37 godina potrebno je 17 tjedana i četiri dana. Čak 37 tjedana za stvaranje embrija potrebno je ženama u dobi od 38 do 40 godina, a onima od 40 do 42 godine, potrebno je 40 tjedana. Ženama starijima od 42 godine potrebne su godine – točnije, tri godine i 20 tjedana.