VIŠE NEGO DOVOLJNO

Jako dobri razlozi da se oprostite od skinny traperica

30.09.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Iako se godinama spominje da jako uske traperice mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, popularni uski model suvereno je vladao posljednjih godina modnim pistama, ali i gradskim špicama. Čak i one žene koje su se u početku opirale uskim trapericama, na kraju su kapitulirale i s vremenom nagomilale nekoliko pari u ormaru

No trendovi se mijenjaju, pa je tako došlo vrijeme da uske traperice i odjeća i obuća koja najbolje pristaje uz njih zamijene novim modelima. Prvo su zbogom uskim trapericama rekli brendovi ulične mode, a zatim su i velike modne kuće, poput Guccija na pistama ove jeseni pokazali udobne traperice širokih nogavica. Svi su se, čini se, urotili protiv modela skinny pa su ih prošlog tjedna 'okrivili' i za savijanje najnovijeg modela iPhoena.

Dugo se već spominje kako preuske traperice mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kod osoba koje ih nose. Jedna od tegoba koje se mogu pojaviti je i gubljenje osjećaja u nogama, tzv. meralgija parestetike, odnosno gubitak osjeta u vanjskom dijelu bedra uzrokovanog pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone. Do tog poremećaja dolazi uslijed stalnog pritiska na bedreni živac, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske traperice.

Studija objavljena u Canadian Medical Association Journalu pokazala je da nošenje (pre)tijesnih hlača može uzrokovati ukočenje ili bol u živcu koji se proteže od bedara do kralježnice.

Ne samo da uzrokuju pritisak na živce, uske traperice mogu utjecati i na probavu, zaključio je još 1993. američki internist Octavio Bessa u članku objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine. On je uočio kako muškarci srednjih godina pate od abdominalne neugode, zatvora, žgaravice. 'Dijagnozu sam mogao postaviti lako uspoređujući opseg struka i hlača. Razlika je uvijek bila najmanje 7,5 centimetara', napisao je dr. Bessa skovavši novi termin 'sindrom uskih hlača'.

Otada su traperice postale još uže; često se upozoravalo da mogu uzrokovati bolove u leđima, gljivične infekcije te u nekim slučajevima lipoatrophiju semicircularis, stanje kada se oko bedara pojavljuju horizontalne lezije.

Gojazni muškarci koji su se odlučili za uske hlače mogu tako navući abdominalnu herniju (kilu). Dr. Octavio Bessa, gastroenterolog na Sveučilištu Stanford upozorava da je 80 posto pacijenata koji se žale na bol u abdomenu ili žgaravicu nakon obroka nosilo traperice koje su nekoliko centimetara uže od njihova struka. Remen za hlače stoga treba postaviti točno iznad bokova, kako ne bi pritiskao ošit. Osim toga, istraživanja su pokazala da se kod većine muškaraca koji nose uske traperice javlja bol u preponama, imaju problema s mjehurom, a kod nekih se javlja i torzija testisa.