SJAJNA OTKRIĆA

Učinite ovo i odmah ćete se osjećati bolje

19.09.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Zasigurno su i vas kad ste bili mali upozoravali da uspravnije sjedite i hodate. Danas znanost pokazuje da su takva upozorenja itekako imala smisla

Zanima vas kako trenutno popraviti raspoloženje? Odgovor je puno jednostavniji nego što mislite – uspravite se dok sjedite ili hodate! Najnovije istraživanje otkriva da položaj tijela snažno utječe na stanje uma i emocija.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Health Psychology, sudjelovala su 74 ispitanika. Znanstvenici s Novog Zelanda testirali su položaje njihovih tijela pritom im mjereći otkucaje srca te razinu stresa. Ispitanici su odgovarali i na pitanja o svojemu raspoloženju te osjećaju samopouzdanja.

Pokazalo se da položaj u kojemu držimo tijelo itekako ima utjecaj na ono kako se osjećamo. 'Ispitanici koji su se držali uspravno češće su izjavljivali da se osjećaju entuzijastično, uzbuđeno i jako. Oni pak koji su bili pogrbljeni, u testiranjima su govorili da se osjećaju uplašeno, ugroženo, nervozno, pospano i dosadno', napisali su autori istraživanja.

Uspravan položaj tijela povezan je i s većim samopouzdanjem, manjim socijalnim strahom te manjom pojavom neugodnih emocija. Pokazalo se da uspravan položaj tijela ima velik utjecaj i na zdravlje – takvi ispitanici imali su zdravije srce i normalan krvni tlak.