RAŠIRENO VJEROVANJE

Je li istina da kava smanjuje apetit?

19.09.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Kava je napitak uz koji se vežu mnoga dugogodišnja vjerovanja, ali to nipošto ne znači da je sve što mislite o kavi i - točno

Vjerovanje da kava smanjuje apetit vrlo je rašireno, ali je svejedno netočno. Najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Appetite, pokazuje da kava zapravo uopće nema nikakav utjecaj na apetit.

Australski znanstvenici istraživanje su proveli u skupini od devet žena koje su četiri puta dolazile u laboratorij. Svakoga puta dali su im tri stvari: standardni doručak, placebo ili pilulu kofeina te dva napitka – vodu ili beskofeinsku kavu. Tijekom istraživanja znanstvenici su im provjeravali dah, krv te osjećaj apetita između obroka. Željeli su otkriti na koji način kava utječe na apetit – smanjuje li ga doista ili ga možda čak i povećava.

Rezultati su šokirali sve – kava nema nikakav utjecaj na apetit čovjeka! Neovisno o tome koji su napitak pile – kofeinski ili beskofeinski – žene su imale jednak apetit i jele su jednaku količinu hrane. Osjećaj apetita nije se mijenjao.

Naravno, ovo istraživanje imalo je svoja ograničenja pa je potrebno napraviti nova testiranja, ali australski znanstvenici tvrde da postoje prilično dobri temelji za novo vjerovanje – kava vas neće učiniti manje gladnima, a samim time ni mršavijima.