SUPROTAN UČINAK

Potpuno krive stvari koje radimo kad smo bolesni

22.09.2014 u 10:12

Bionic
Reading

Kašljete, kišete, začepljen vam je nos, boli vas cijelo tijelo i jednostavno ste spremni učiniti bilo što da bi vam bilo bolje? Nerijetko pokušavamo sve da se što prije riješimo prehlade ili gripe, a iako se možda u početku čini da određena tehnika pali, često posve nesvjesno izazivamo suprotan učinak

Pijete poveće količine lijekova, kapate i stalno ispuhujete nos te činite sve što možete da biste ozdravili što brže? No što god činili, ništa vam neće pomoći da prehlada ili gripa brže prođu - jednostavno si trebate dati vremena da se oporavite. A određeni 'lijekovi' koje sami sebi propisujete mogu dodatno pogoršati situaciju, piše Yahoo Health

Pretjerujete s lijekovima za prehladu
Popili ste antihistaminik, no i petnaestak minuta kasnije osjećate se loše? Stoga zašto ne uzeti još jedan? Ili možda neki drugi lijek? 'Ljudi ne znaju kada lijek počinje djelovati. Bojnim lijekovima potrebno je naime najmanje 30 minuta do sat vremena da počnu djelovati. No problem je to što su ljudi, kada su bolesni, vrlo često nestrpljivi, traže trenutno olakšanje te misle da će veća doza lijekova imati bolje djelovanje', kaže Veronica Nieto, profesorica na teksaškom Sveučilištu A&M. Međutim kada pretjeramo s lijekovima za prehladu, to može razviti cijeli niz novih simptoma ili pogoršati postojeće.

Na primjer, zbog prevelike doze antihistaminika možete se osjećati pospano ili letargično, a poveća doza analgetika može dovesti do ozbiljnih kožnih reakcija i dugoročno do oštećenja jetre.

Prejako ispuhujete nos
Kada vam curi nos, nekako vam se najlogičnije čini ispuhati ga. I da, u pravu ste, to će vam donijeti trenutno olakšanje, no ispuhivanje nosa može uzrokovati dugoročne nevolje. 'Ako snažno pušete nos, sekret bi mogao otići u sinuse, što može produljiti proces ozdravljenja. Taj sekret može sadržati bakterije i viruse koji lako mogu ući u sinuse i izazvati infekciju', kaže dr. Jack Gwaltney, osnivač CommonCold.org. No ukoliko ne možete izdržati a da ne ispušete nos, slobodno to učinite, ali svakako pripazite da prejako ne stisnete nosnice. Tako možete smanjiti količinu sekreta koji će dospjeti u sinuse.

Za vrijeme prehlade ili gripe pijete puno kave i potišteni ste
Igranje uloge mučenika i odlaženje na posao baš i nije dobra ideja – osim što ćete zaraziti kolege, znatno dulje će vam trebati da se oporavite. Kada ste bolesni, najbolje stvari za vas su odmor i dovoljna količina tekućine. Osim toga, iscrpljenost nikako nemojte liječiti kavom i smatrati da će vam ona dati potrebnu energiju. Višak kofeina dodatno će dehidrirati tijelo i možda produljiti bolest za nekoliko dana. Zadnje što vam treba je to da zbog viška kofeina ne možete zaspati cijelu noć te da do jutra ležite budni u krevetu i pušete nos.

Bez razmišljanja posežete za antibioticima
Mnogi u ormariću s lijekovima čuvaju preostale antibiotike od prošle bolesti i kada ih uhvate prehlada ili gripa, posežu za njima. Premda vam se antibiotici mogu činiti kao sjajna alternativa odlasku liječniku, to zapravo nije dobra ideja ako imate gripu ili prehladu jer antibiotici liječe bakterijske infekcije, a ne virusne. Ukoliko pak dođe do infekcije sinusa, u tom slučaju antibiotici mogu biti dobar izbor. No tu se opet javlja pitanje doziranja, jer doza mora biti dosta velika da bi spriječilo širenje bakterijske kulture, stoga je dobro posavjetovati se s liječnikom.

Ignorirate upute na spreju za nos
Kada vam ništa ne može pomoći da se riješite začepljenog nosa, pomoći će vam sprejevi, no oni su dobro rješenje samo u kratkom roku. Krvne žile u nosu su naime natečene, a time i zauzimaju više mjesta, što otežava disanje. Sprejevi za nos djeluju tako da smanje oteklinu, no ako ne slijedite upute na ambalaži te ih koristite dulje od tri dana, izlažete se riziku od kontraefekta. Naime predugim korištenjem sprejeva za nos može se izazvati upala te krvne žile mogu ponovno oteći.