TRI VAŽNA FAKTORA

Pravila kojih bi se trebali pridržavati svi koji žele živjeti zdravije

15.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Fitness trenerica i direktorica Fitness&Aerobic Campa nedavno održanog u Vodicama otkriva, Marija Andrijašević, otkriva na što bi osobe koje vode aktivan život trebale obratiti pozornost

Prehrana je uz redovitu aktivnost i spavanje iznimno važna u očuvanju zdravlja i vitalnosti, savjetuje fitness trenerica Marija Andrijašević.

'Ako govorimo o prehrani koja se preporuča ljudima koji vode aktivan život, ona se ne razlikuje puno od klasične prehrane koju bih preporučila svim ljudima koji brinu o zdravlju. Važno je paziti na raznovrsnost namirnica te zastupljenost svih makronutrijenata - proteina, ugljikohidrata i masti koje su također vrlo važne za opće zdravlje organizma. Najbolji izvori proteina su meso, jaja, mliječni proizvodi i riba te ih je nužno svakodnevno imati u prehrani. U vremenu stresa i ubrzanog života, važno je brinuti o alkalnosti organizma, odnosno njegovoj pH vrijednosti. Dakle, nužno je unositi namirnice koje su alkalne te uravnotežuju pH vrijednost organizmu. Tu spadaju prvenstveno voće i povrće i neke žitarice. Na kraju, ne zaboravite na unos tekućine - najbolje je piti vodu, ali poslužit će svrsi i nezaslađeni čajevi te smoothie i slični napitci bez dodanih šećera.'

Iznimno je važno unositi u organizam zdrave masti, a poznato je da su omega-3 masne kiseline nužne za očuvanje zdravlja. One čuvaju srce, pomažu u regulaciji krvnog tlaka, reguliraju nivo triglicerida i kolesterola, pomažu u liječenju upalnih stanja i procesa… 'Omegol je pojačan omega-3 masnim kiselinama te je jasno zašto je preporučljivo uključiti ga u svoju redovnu prehranu', kaže Marija.

Budući da je i sama profesionalna sportašica, njezin tjedni ritam sačinjava pet do šest treninga tjedno. No, rekreativcima je, za održavanje zdravlja i vitalnosti potrebno barem tri treninga tjedno, savjetuje Marija. Ako samo želite dnevnim aktivnostima učiniti dobro za svoje zdravlje te regulirati tjelesnu težinu, dobro će biti ako se dnevno 30 minuta bavite nekom tjelesnom aktivnošću, barem hodanjem.

Svi koji žele živjeti zdravije trebali bi se pridržavati određenih pravila. Marija ističe da postoji sveto vježbačko trojstvo - prehrana, trening i san. 'Prehrana svakako treba biti raznovrsna i prilagođena vašim specifičnim potrebama, u skladu s treningom, aktivnošću, dobi, spolom te kondicijom. Trening je potrebno provoditi na način da napredujete, ali se istovremeno i čuvate ozljeda. Na kraju san - vrijeme kad se tijelo odmara i oporavlja od napora je iznimno bitan te preporučam da pokušate odlaziti na počinak u približno isto vrijeme svakoga dana, te se budite u slično vrijeme svakoga jutra. Zapamtite, tijelo je savršen mehanizam i ako mu se posvetite ono će vam uzvratiti zdravljem i dugovječnošću', poručuje Marija.