Zdravlje 'LA BISE' NA ČEKANJU

Francuzi se odriču poljubaca zbog svinjske gripe

  • Autor: tportal.hr
  • 9.9.2009 12:35:24
  • 9.9.2009 11:35:30

Čini se da će se Francuzi morati odreći svoje srdačnosti i poljubaca prilikom pozdravljanja, iako su po tome poznati u cijelome svijetu. Za to mogu kriviti svinjsku gripu

Francuska vlada, ali i brojne druge organizacije, tvrdi da će se ukidanjem tradicionalnog francuskog pozdrava spriječiti širenje svinjske gripe.

Francusko ministarstvo zdravstva uputilo je građanima Francuske upozorenje u kojemu ih savjetuje da izbjegavaju poljupce prilikom pozdravljanja. Smatraju, naime, da takav ritual pridonosi pandemiji svinjske gripe te da bi se stanje moglo pogoršati u hladnijim mjesecima koji dolaze.

Francuski pozdravni poljubac, koji je poznat pod nazivom 'la bise', svojevrsni je zaštitni znak Francuza. Zapravo i nije riječ o pravome poljupcu, nego o prislanjanju obraza uz obraz.

Iako se očekivalo da će najnoviji savjet francuske vlade izazvati negodovanje i otpor građana, čini se da je ipak prevagnula zabrinutost za zdravlje. Većina građana kaže da će im teško biti usvojiti nove navike, ali da će se svakako potruditi.

'Trebat će nam neko vrijeme da se naviknemo, s obzirom na to da smo mi Francuzi i stalno se ljubimo, pogotovo kada sretnemo nekoga koga dugo nismo vidjeli', kaže Guy Girard, šef jedne informatičke kompanije.

Zabrana poljubaca u Francuskoj trenutačno je još uvijek samo preporuka, ali mogla bi postati i zakon ako situacija oko svinjske gripe postane ozbiljnija.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više