UPOZORAVAJUĆI ZNAKOVI

Ako primjećujete ovo, onda ste pod stresom

03.09.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Svi se na dnevnoj bazi nosimo s mnogo obveza i pokušavamo obaviti što više stvari. Nije ni čudo da će se većina ljudi požaliti da je pod stresom. Umorni su, razdražljivi, viču...

Sve su to ozbiljni znakovi da vas guši stres i da je vrijeme da se malo zaustavite i opustite.

Evo 12 znakova koji upozoravaju da ste pod stresom:

Umorni ste. Cijelo vrijeme
Teško izdržavate dan i žudite za popodnevnim odmorom. Nemate snage za neke dodatne aktivnosti, već samo želite odraditi posao i dokopati se kuće.

Izolirate se od društva
Ranije ste se voljeli družiti, a trenutno ste u fazi da ne možete vidjeti ljude, izbjegavate događanja i pozive na zabave, a ako se i pojavite, prvi odlazite.

335316,340862,328638,338140
Ničemu se ne veselite

Svaki dan predstavlja vam mučenje i ne ispunjava vas. Ničemu se ne veselite. Budite se mrzovoljni, s grčem u želucu, a umjesto da se radujete, dan koji je pred vama donosi vam samo nervozu.

Imate negativan stav - cijelo vrijeme
Svatko prolazi kroz teška razdoblja, no ukoliko ste cijelo vrijeme negativni, vrijeme je da počnete mijenjati stvari i raditi na sebi.

Aktivnosti u kojima ste uživali više vam ne predstavljaju zadovoljstvo
Kada vas aktivnosti koje ste obožavali više ne vesele i najradije biste ih preskočili, vrijeme je za uzbunu - upozorenje je to da vam stres stvarno čini loše.

Češće plačete
Plačete češće nego inače, lako vas je povrijediti i sve vas pogađa.

Češće vičete
Stres je utjecao na vaše strpljenje i toleranciju te ne možete biti objektivni. Ukoliko vas dijete upita: 'Mama, zašto stalno vičeš na mene?', vrijeme je da se preispitate i shvatite da ste pregorjeli.

Imate glavobolje
Ukoliko ste pod stresom, nije neobično da često imate glavobolje. Jedan od razloga je taj što se stres taloži u vratu i ramenima te vas zbog toga glava boli češće nego inače.

Imate gastroenteroloških problema
Ukoliko vam se povraća ili imate dijareju, uzrok može biti i velika količina stresa.

Kako si pomoći?

Duboko dišite, fokusirajte se na disanje i vizualizirajte kako kisik ispunjava vaša pluća i tijelo te vas opušta. Nađite tiho mjesto, zatvorite oči i udahnite brojeći do četiri te izdišite brojeći do četiri. Stavite svoju lijevu ruku na trbuh i osjetite kako se on podiže sa svakim udahom.

Planirajte godišnji
Lijepo je imati nešto čemu ćete se veseliti. A izlet izvan grada i svih obaveza mogao bi biti dobar ispušni ventil. Promjena scenarija možda je sve što trebate da biste odmorili duh i tijelo.

Promijenite stil života
Ako živite život koji vam uzrokuje puno stresa, razmislite koje promjene možete napraviti: napravite inventuru svog života i sagledajte što vam donosi najviše mira, a što uzrokuje stres. Pokušajte si organizirati život tako da se riješite najvećih uzročnika stresa.

Brinite se za svoje fizičko zdravlje
Kada ste u fizičkoj kondiciji, i mentalno ste u boljoj formi - tolerantniji ste i ne osjećate se letargično i umorno kada stvari ne idu kako ste zamislili. Jedite zdravu hranu, ograničite unos kofeina, pijte puno vode, ostavite po strani alkohol, cigarete i druge poroke. Izaberite živjeti zdravo.

Posjetite doktora

Ukoliko vas stres onemogućava da živite normalno, da radite na sebi, da se veselite i sami si ne možete pomoći niti napraviti odgovarajuće promjene, vrijeme je da posjetite svog doktora.