Zdravlje VOĆKA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Najzdravije jabuke na svijetu stare su 800 godina

  • Autor: tportal.hr
  • 8.9.2009 14:41:19
  • 8.9.2009 13:49:54

Jedna jabuka dnevno čuva zdravlje, ali organska jabuka uzgojena još prije 800 godina najzdravija je na svijetu, pokazuje najnovije istraživanje

Znanstvenici tvrde da je jabuka pendragon najzdravija na svijetu. Riječ je o vrsti jabuka koja je uzgojena u Engleskoj u 12. stoljeću, a sadržava veliku količinu kemijskih spojeva koji su iznimno korisni za ljudsko zdravlje. Jabuka pendragon smanjuje šećer u krvi, a korisna je i za prevenciju krvožilnih bolesti.

Hvaljena osmostoljetna jabuka zauzela je prvo mjesto na ljestvici od 12 jabučnih vrsta uzgojenih organskim putem. Pokazala se zdravijom i od zlatnoga delišesa te mnogih drugih vrsta jabuka.

'Od svih organski uzgojenih jabuka, pendragon se pokazala kao najbolja. Sadrži sedam od osam mogućih zdravih komponenti. Za razliku od njih, jabuke koje nisu organski uzgojene, imaju u sebi male količine zdravih komponenti', istaknuo je farmaceut Michael Wakeman koji je vodio istraživanje.

Glavni cilj istraživanja bilo je otkrivanje dobrobiti jabuka. Uočeno je da to voće smanjuje kolesterol, krvni tlak, šećer u krvi, a smanjuje i rizik od raka. Waken smatra da organski uzgojene jabuke organizmu donose znatno više koristi, jer nisu tretirane pesticidima pa proizvode više zdravih sastojaka.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više