NE, NE I NE

Imate problema s aknama? Izbjegavajte ove namirnice

25.08.2014 u 05:43

Bionic
Reading

Akne su poprilično složen problem – ne postoji samo jedan uzrok, a nakon što se pojave, vrlo teško ih je obuzdati te ih se potpuno riješiti. No, vjerovali ili ne, prema riječima stručnjaka razvoj akni može poticati i određena vrsta hrane

Sve više liječnika i stručnjaka za kožu vjeruje kako postoji poveznica između akni i prehrane, a određene namirnice smatraju se problematičnima te 'krivcima' za pojavu akni na licu, piše Yahoo

Mliječni proizvodi. Prema nedavnom istraživanju američke Akademije za deramtologiju, mliječni proizvodi nisu najbolji izbor kada je u pitanju ten, a studije pokazuju poveznicu između konzumacije mliječinih proizvoda i pojave akni. Doktor Frank Lipman kaže da su za pojavu akni krivi hormoni: 'Konzumacija mliječnih proizvoda uzrokuje porast hormona koji potiču nastanak prištića.' Stoga ako imate problema s tenom, dobra alternativa je bademovo, kokosovo, rižino te sojino mlijeko.

Šećer. Prema riječima stručnjaka upravo je šećer jedan od glavnih krivaca za nastanak akni. Naime, šećer potiče upalu, a akne se smatraju upalnim stanjem kože, stoga je u tome slučaju najbolje izbjegvati šećer te slijediti prehranu s namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje. No to ne znači da se u potpunosti morate odreći slatkoga. Doktor Lipman preporučuje konzumaciju voća, ali ne i voćnih sokova, te ako baš žudite za slatkim počastite se manjom dozom stevije, sirovim medom i javorovim sirupom.

Soja. Ako se akne pojavljuju oko usta i vilice, za to bi mogli biti odgovorni tofu i ostale namirnice od soje, zbog biljnog estrogena koji se nalazi u soji. 'Fitoestrogeni oponašaju prirodne razine estrogena, što pak unosi hormonalnu neravnotežu', kaže Kimberly Yap Tan, osnivačica klinike za akne u San Franciscu. Soja se često pojavljuje u različtim proizvodima, od vegetarijanskih burgera pa do energetskih pločica, stoga valja pažljivo čitati sastojke na ambalaži.

Kava. Šalica kave može vas razbuditi, ali također izazvati akne. 'U zrnu kave nalazi se organska kiselina koja podiže razinu kortizola, koji je također poznat kao hormon stresa,' kaže Kimberly Yap Tan. Povećanjem njegove razine stimulira se rad žlijezda lojnica te upalni procesi. No zamjena obične kave bezkofeinskom neće imati učinka jer kofein nije krivac za razvoj akni. Stoga je kavu najbolje zamijeniti čajem.

Kruh. Ako ste skloni aknama, kruh, kroasani, peciva i ostali pekarski proizvodi mogli bi dodatno pogoršati stanje. 'Pšenica uzrokuje upalne procese koji rezultiraju aknama, a ako se želite riješiti akni, morate smanjiti upalne procese u tijelu', kaže doktor Lipman. No kruh vrlo često sadrži i sastojke poput šećera, sojina ulja i mliječnih proizvoda, što pak dodatno pogoduje nastanku akni.

Kokosovo ulje. 'Mnoge će ovo možda šokirati, no kokosovo ulje ne samo da čepi pore oko usta, već stvara i teške upale na području obraza i duž vilice', kaže Kimberly Yap Tan dodajući da to vrijedi kako za kokosovo ulje koje se primjenjuje lokalno, tako i za ono u hrani, stoga valja pažljivo čitati napise na ambalaži.

Kikiriki. Kikiriki sadrži androgen koji može pogoršati stanje s aknama zbog pojačane proizvodnje sebuma. 'Kikiriki općenito kožu čini masnom, imala sam klijente s aknama na području nosa i na kraju se ispostavilo da konzumiraju veće količine kikiriki maslaca', kaže Kimberly Yap Tan. Dobra alternativa kikirikiju su drugi orašasti plodovi poput badema i indijskog oraščića, koji ne utječu na razine androgena.

Što je preporučljivo jesti? Stručnjaci se slažu da su najbolji izbor prirodne namirnice, a valja izbjegvati one prerađene. Valja jesti svježe voće, cjelovite namirnice poput proteina, povrća, zdravih masnoća i bezglutenskih žitarica.