LOŠA NAVIKA

Zašto uši ne treba čistiti štapićima

14.08.2014 u 10:08

Bionic
Reading

Je li korištenje štapića za uši doista preporučljivo ili ih je ipak bolje izbjegavati u širokom luku? Stručnjaci naime kažu da u uši jednostavno ne bi trebalo stavljati ništa tako sitno

Štapići za uši najčešće se koriste radi uklanjanja ušnog voska. Medicinski je poznat kao cerumen i služi za zaštitu ušiju. 'Svrha ušnoga voska zapravo je ta da održi ušni kanal čistim', kaže Douglas Backous, predsjednik američke Akademije za otorinolaringologiju za operacije glave i vrata te liječnik na neuroznanstvenom institutu u Seattleu.

Ne samo da ušni vosak sprečava nakupljanje prašine i prljavštine oko bubnjića, već također pruža antibakterijsku zaštitu te podmazuje uho. Osim toga, činjenica je da se uši prirodno čiste same. Jednom kada se ušni vosak osuši, svako gibanje čeljusti, bilo da jedete ili se smijete, pomaže u pomicanju ušnoga voska prema van.

Upravo tada većina poseže za štapićima za uši i pokušava ukloniti nakupljeni vosak. Premda štapići za uši izgledaju maleni, ono što zapravo čine je da guraju nakupljeni cerumen dublje u uho (nakon što ga je tijelo samo izbacilo van) te vosak ostaje zarobljen u teže dostupnim dijelovima uha.

Guranje voska dublje u uho također može blokirati ušni kanal, što može dovesti do gubitka sluha, a preduboko guranje cerumena može izazvati puknuće bubnjića. Prema pisanju medicaldaily.com, uši zapravo uopće nije potrebno čistiti, osim toga čak i na ambalaži jednog poznatog proizvođača štapića za uši stoji upozorenje kako bi štapiće trebalo koristiti samo za čišćenje vanjskog dijela uha, a ne ih gurati u ušni kanal.

Vjerojatno većini ideja o nečišćenju ušiju ne djeluje privlačno i smatraju kako je to nemoguće, no prema riječima Douglasa Backousa, to je samo zato što se zapeli u začarani krug češanja i svraba. Naime, što češće i više trljate kožu oko ušiju, potičete oslobađanje veće količine histamina, što pak kožu čini nadraženom i upaljenom, baš kao što vas ugriz komarca više svrbi ako se počnete češati. Osim toga, uklanjanjem prirodnog ušnoga voska kožu u ušima može učiniti suhom te će vas to navesti da još češće čistite uši i time se uvlačite u taj neprekinuti začarani krug.