GORI POD PETAMA...

Zašto mijenjamo stil života baš u 36. godini?

23.07.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Dok u 20-ima mislimo da smo neuništivi i na pameti nam je najviše zabava, liječnici kažu da se baš u 36. godini drastično mijenja naš pogled na stil života

Prema studiji britanskog medicinskog centra Spire Bristolupravo s 36 godina postajemo svjesniji smrtnosti i mijenjamo životni stil na bolje. Među 2.000 ispitanika pokazalo se da oko 56 posto njih namjerno ignorira znakove koji ukazuju na to da bi trebali zdravije živjeti.

Glavni moto im je 'živjeti za trenutak', ali se trećina oko 36. godine ipak zapita je li pametna ta odluka. Oni koji odluče živjeti zdravije i odgovornije obično su se našli u situaciji da im se bliska osoba razboljela ili su i sami imali kakve loše nalaze.

Na prvom mjestu ljestvice razloga za promjenu životnih navika je odraz u ogledalu i činjenica da su počeli starjeti. Zatim slijede loši zdravstveni nalazi, smrt bliske osobe, upozorenje liječnika, gledanje fotki iz mlađih dana, bliska osoba koja se razboljela, emisije koje se bave lošim i dobrim prehrambenim navikama, negativni komentari okoline o načinu prehrane i reklame.

Nakon tog šokantnog trenutka dolazi odluka da će svakako živjeti kvalitetnije, a najčešće se odlučuju za zdraviju prehranu i manje uživanja u raznim porocima poput alkohola.

Voditelj centra Spire Bristol, Rob Anderson, objašnjava za Daily Mail da i male promjene na bolje jako utječu na dugovječnost te se isplati uložiti trud u zdraviji način života. Dodaje da je posebno važno zauvijek usvojiti nove navike jer se mnogi opet lako opuste i vrate načinu života 'za trenutak'.

Tome svjedoči i podatak da svaki sedmi ispitanik radije bira lagodniji život makar to dugoročno negativno utječe na zdravlje i dugovječnost.