UNOS VODE

Koji su simptomi dehidracije?

06.08.2014 u 07:06

Bionic
Reading

Koliko nam vode treba dnevno? Pitanje je uobičajeno, ali odgovor nije tako jednostavan. Individualne potrebe za vodom zapravo su vrlo promjenjive. Stručnjaci smatraju da količina tekućine koja je potrebna organizmu ovisi o nizu faktora, između ostalih i o našem životnom stilu

Za početak je bitno znati da ljudsko tijelo sadrži oko 70% vode, koju svakodnevno gubimo kroz disanje, znojenje, urin i stolicu. U kojoj mjeri vodu gubimo ovisi o faktorima kao što su zdravlje, koliko je pojedinac aktivan i gdje živi. Kroz te određene smjernice može se odrediti optimalan unos vode. Ako pretpostavimo da niste profesionalni sportaš koji živi na temperaturama od 35 stupnjeva, smatrat ćemo da dnevno gubite oko 2.5 litre vode.

Hranom koju pojedete nadoknađujete vodu, tako da ispada da bi žene dnevno trebale popiti od 1.5 do 2 litre vode, dok se za muškarce broj kreće oko 3 litre. Nije se potrebno rigidno držati te brojke, ali ipak nastojte svakodevno popiti nekoliko čaša, jer manjak vode za posljedicu ima dehidraciju koja može izazvati brojne probleme.

Dehidracijom se, osim vode, gube i organizmu važne soli, poput kalijevih i natrijevih, a prvi su simptomi suhoća u ustima i žeđ. Mnogi ovo svakodnevno proživljavaju i uspješno ignoriraju. U sljedećem stupnju javljaju se povišena temperatura, umor, vrtoglavica i grčenje u nogama i rukama, a sposobnost koncentracije i koordinacije je smanjena. Dugotrajnija dehidracija smanjuje djelotvornost enzima, pospješuje starenje, a tijelo gubi esencijalne aminokiseline. Od dovoljne opskrbe vodom ovisi učinkovitost brojnih bjelančevina i enzima u tijelu, stoga nemojte piti vodu isključivo kada osjetite jaku žeđ.

Također, imajte na umu da postoje trenuci kada treba pojačati unos vode. To vrijedi za razdoblja kada vježbate aktivnije i više se znojite, za odmore provedene u mjestu s vrućim klimama, kao i u slučaju bolesti (temperature, povraćanja ili zatvora) ili za vrijeme trudnoće.

Kad već ne možemo računati na to da će nam naše tijelo na vrijeme reći kada je vrijeme za piće, moramo sami misliti na svakodnevni unos tekućine jer u trenutku kada osjetimo žeđ, već smo lagano dehidrirani.


Više sličnih tema možete pronaći na stranicama jglobitelj.hr