PRVA POMOĆ

Što sve morate imati u kućnoj ljekarni?

31.07.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Kućna ljekarna treba sadržavati osnovni pribor za prvu pomoć i lijekove za liječenje blažih zdravstvenih problema zbog kojih nije potreban odlazak liječniku. Donosimo vam popis lijekova koje bi svako kućanstvo trebalo imati u svojoj kućnoj ljekarni

Za početak, kućna ljekarna treba sadržavati osnovni pribor za prvu pomoć, odnosno sve što je potrebno za obradu rana i oštećenja kože. Tu spadaju flasteri, sterilni zavoji, univerzalni antiseptici ili druga sredstva za dezinfekciju. Preparati linije Galenia s umirujućim djelovanjem pomažu kod raznih vrsta kožnih tegoba, poput Combusten kreme koja je idealna za opekline nižeg stupnja, npr. one izazvane sunčanjem, dok Promergan krema ublažava svrbež i alergijske reakcije nakon uboda insekata.

Također, pripremite se i za ublažavanje i uklanjanje najčešćih, sezonskih tegoba, poput začepljenog nosa, kašlja, povišene temperature. S lijekovima za suzbijanje visoke tjelesne temperature i bolova, poput Paracetamola, nećete pogriješiti, jer su posebno prilagođeni i potrebama djece. Sirupi protiv kašlja ili za olakšavanje iskašljavanja poput Tusifana, kapi za nos Aqua Maris, te blage pastile za ublažavanje grlobolje s prirodnim sastojcima Septogal bit će vam od koristi tijekom promjenjivog vremena i hladnih, zimskih mjeseci.

Aktivni medicinski ugljen Carbomed u granulama ili tabletama pomaže u mnogim problemima probavnog sustava, poput proljeva i nadutosti ili kod trovanja hranom, a obavezno je imati i tablete za prevenciju mučnine Dramina u slučaju putovanja. Lavex gel za dezinfekciju ruku praktičan je proizvod za kućnu ljekarnu, ali i za svaku torbicu!

Za kraj, pazite da kućna ljekarna uvijek bude na suhom i umjereno hladnom mjestu, zaštićena od svjetlosti i od djece. Redovito pregledavajte rok valjanosti njenog sadržaja i budite spremni uhvatiti se u koštac s bilo kojom tegobom ili hitnim slučajem.

Više sličnih tema možete pronaći na stranicama jglobitelj.hr