NE IGNORIRAJTE SIMPTOME

Što promjene na noktima otkrivaju o zdravlju

01.08.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, ali izgled noktiju i razne pojave na njima mogu puno toga otkriti o općem zdravlju

Zdravi nokti su glatki, blago zakrivljeni i čvrsti, a neobične promjene na njima mogu biti znak određenih zdravstvenih problema. Stoga svakako valja obratiti pažnju ako na noktima primijetite određene promjene.

Tamni nokti. Tamnjenje noktiju može značiti nekoliko stvari; ta pojava može biti prirodna, genetička promjenu u pigmentaciji poput pjega. No ako postoji tamna pruga duž nokta, od zanoktica do vrha nokta te je prisutna samo jedna pjega, ili joj se pak oblik brzo mijenja – to može značiti nešto puno ozbiljnije. U tom slučaju može se raditi o melanomu noktiju, obliku raka kože i može biti potencijalno smrtonosan. Osim toga, čak i neki oblici gljivica na noktima mogu biti tamnosive ili zelene boje.

Nokti plavkaste nijanse. Ova pojava može značiti da nokti ne dobivaju dovoljno krvi bogate kisikom. Može značiti i da je cirkulacija u rukama i nogama loša ili pak da pluća ne opskrbljuju na pravilan način cijelo tijelo kisikom, bilo zbog bolesti pluća ili bolesti srca.

Blijedi nokti. Ovo može značiti nekoliko stvari, a najozbiljnija oko koje se valja brinuti je bolest jetre, stoga je preporučljivo obratiti se liječniku.

Stanjivanje noktiju. Jako tanki nokti koji pucaju ili se listaju te oni čiji je oblik konkavan, a ne konveksan mogu biti znak anemije uslijed nedostatka željeza.

Krhki nokti. Ako su vam nokti čvrsti, no lako lome, to bi mogao biti znak suhoće ili pak hipotireoze, posebice ako vam je i kosa neobično suha i tanka.

Uzdužne, okomite brazde. Ova pojava na noktima obično se javlja s godinama, a to obično znači da se korijen nokta ispod kutikule isušuje. Stanje je ponekad moguće poboljšati nanošenjem hranjive kreme za kožicu i nokte.

Horizontalne brazde. Duboke horizontalne pruge koje se pojavljuju na obje strane nokta obično znače da je došlo do neke specifične traume, bolesti, stresa ili metaboličkog poremećaja u određenom razdoblju.

Zadebljani nokti. Nisu sva zadebljanja na noktima znak gljivica, stoga je svakako preporučljivo provjeriti stanje prije korištenja lijekova. Ponekad grubi i zadebljani nokti mogu biti uzrokovane psorijazom.

Mala udubljenja i rupice. Male točke ili jamice na noktima mogu ukazivati na psorijazu. Mogu biti ograničene samo na noktima i biti relativno bezopasne, ali također mogu ukazivati na vjerojatnost opsežnije psorijaze kože ili unutarnjeg psorijatičnog artritisa. S obzirom na to da je psorijaza povezana s većim rizikom bolesti srca zbog kronične upale, ovaj simptom ne smije se zanemariti.

Rubovi nokta spljošteni blizu zanoktica. Široki plosnati nokti mogu biti znak loše opskrbljenosti kisikom, a ovaj oblik noktiju može biti i znak cistične fibroze kod djece ili pak kroničnih plućnih bolesti u starijih osoba.