PRVA POMOĆ

Što sve treba ponijeti u ljetnoj putnoj ljekarni

29.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Sadržaj putne ljekarne treba detaljno isplanirati te ju prilagoditi načinu putovanja, ali i željenom odredištu. Kako ne biste slučajno nešto zaboravili, donosimo vam popis par osnovnih stvari koje biste trebali ponijeti gdje god da putujete

Za samu vožnju do odredišta ponesite Draminu čime ćete spriječiti eventualne neugodne mučnine, vrtoglavice i povraćanja, posebno u djece. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan ukoliko se dugo vozite.

Manjih ozljeda će vjerojatno biti, stoga krenimo od najosnovnijeg: par sterilnih gaza, zavoja i vodootpornih flastera za manje ogrebotine i posjekotine, antiseptik za rane, a protiv opekotina masti i gelovi. Pantexol Plus krema lako se nanosi i ne peče, a djeluje kao antiseptik sprečavajući razvoj infekcije kod različitih površinskih rana i povreda, dok je Dermospray jednako pogodan i praktičan antiseptik u spreju. Combusten krema namijenjena je za tretman opeklina nižeg stupnja, sunčevih opeklina i blažih alergijskih reakcija.

Za prvu pomoć kod ogrebotina i manjih posjekotina, ranu prvo treba dobro očistiti i dezinficirati, a potom ju zaštititi flasterom ili sterilnom gazom. Ako je posjekotina dublja ili veća, najbolje je potražiti pomoć liječnika.

Drugo: analgetici i antipiretici. Najprikladniji je Paracetamol jer istodobno smanjuje bol i snižava temperaturu te je kao takav obavezan dio ljetne putne ljekarne, a posebno je pogodan za djecu. Sa sobom ponesite i digitalni toplomjer za mjerenje tjelesne temperature jer je praktičan za putovanja i iznimno jednostavan za korištenje, a ne može se lako razbiti.

Nadalje: zaštita od insekata i sredstva za tretiranje uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose na kožu. Dr. Bezz, kolekcija za učinkovitu zaštitu od komaraca i drugih insekata idealan je izbor jer je namijenjena osjetljivoj koži i djece i odraslih. Ukoliko do uboda dođe obično se primjenjuju gelovi i kreme koji ugodno hlade i sprečavaju crvenilo, oteklinu i svrbež, poput Promergan kreme. Svakako ponesite i pincetu za vađenje trnova, žalaca, ježevih bodlja, krpelja i sličnog.

Jedna od najbitnijih zaštita, obavezna za sve uzraste i sva odredišta, je svakako zaštita kože od sunca. Zaštitne kreme nanose se oko pola sata prije izlaganja suncu i često se obnavljaju. Faktor ovisi o prirodnoj puti, ali nevezano uz to nikako ne bi smio biti manji od SPF15. Obavezna su i sredstva za liječenje eventualnih opeklina ili pretjeranog izlaganja suncu. Promergan i Combusten krema i ovdje pomažu, njima ste riješili dvije muhe jednim udarcem i smanjili prostor putne ljekarne.

Na putovanju se, uslijed promjene mjesta boravka i načina ishrane, često javljaju i probavne tegobe poput zatvora ili proljeva. Usto, ljeti zbog visokih temperatura prijeti veća opasnost od kvarenja hrane, trovanja i crijevnih viroza. Kako bi smanjili mogućnost oboljenja od crijevne viroze vrlo je važno redovito pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane. Stoga, sa sobom uvijek imajte Lavex dezinficijens za suho pranje ruku koji omogućuje trenutačnu higijenu i ima antimikrobni učinak. Za moguće ekstremnije slučajeve trovanja ili proljeva svakako uzmite medicinski ugljen Carbomed koji efikasno pomaže kod navedenih situacija. Neki, osobito mladi, ljeti imaju tendenciju hraniti se nabrzinu, neredovito i loše pa dolazi do zatvora. Ukoliko ste se prepoznali, u putnu ljekarnu spremite i Prolax čepiće koji brzo i djelotvorno rješavaju problem zatvora.

Uz navedene probleme do kojih često dolazi na ljetovanjima i koje treba tretirati, svoju putnu ljekarnu ili torbu obavezno obskrbite i običnim i vlažnim maramicama, balzamom za usne, higijenskim ulošcima i lijekom protiv neke lakše bolesti kojoj ste posebice skloni, jer nikad se ne zna. Sa sobom obavezno ponesite i zdravstvenu iskaznicu i medicinsku dokumentaciju, odnosno povijest bolesti, te papir na kojem čitko piše sastav i ime lijeka koji morate uzimati. Ako ste kronični bolesnik nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom svoju propisanu terapiju, pazeći pri tom da imate dovoljnu količini za vrijeme cijelog odmora.

Prije odlaska u stranu, posebice tropsku, zemlju informirajte se o zdravstvenim uvjetima i mogućim rizicima, provjerite je li voda pitka i morate li se cijepiti protiv neke bolesti raširene u tim krajevima.

Osigurajte si bezbrižan godišnji odmor svojom putnom ljekarnom koja će vam pomoći što god i kada god vam zatreba, a u najboljem će slučaju ostati neiskorištena.

Više sličnih tema možete pronaći na stranicama jglobitelj.hr