IMA SPASA

Kako pobijediti viroze na godišnjem odmoru

23.07.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Mališani se ljeti opuste, konačno uživaju u potpunoj pažnji roditelja, a tada im slabi i imunitet. Poznato je da se i odrasli iz istog razloga lako razbole upravo za vrijeme dugo očekivanog odmora, a evo kako pomoći mališanima da godišnji ne bude upropašten

Klinci su podložniji virozama budući da se ručicama rado igraju svakavim igračkama, u pijesku ili se brčkaju u plićaku. Budući da često ne stignemo održavati higijenu kao što bismo kod kuće i primjerice prati ruke nakon svake igre, djeca se često razbole.

Ljetne viroze najčešće uzrokuju virusi iz skupine enterovirusa. Bolest se najbrže i najlakše prenosi prljavim rukama. Simptomi su brojni, a neki od najčešćih su: virusna upala grla, povraćanje, proljev i povišena temperatura.

Najopasnija je nuspojava ljetnih viroza gubitak tekućine odnosno dehidracija. Stoga je vrlo važno mališanima nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Uz vodu i nezaslađene čajeve, u bilo kojoj ljekarni u tom slučaju možete kupiti rehidracijsku otopinu. Ako dijete ne želi piti vodu, otopinu možete umiješati u nezaslađeni ohlađeni čaj.

Bitno je da otopina bude hladna ili sobne temperatue te da je djetetu dajete pomalo žličicom, posebno ako povraća. Iako nije potrebno držati strogu dijetu, djetetu dajte laganu hranu koja će ga okrijepiti. Kuhajte juhe, a kada djetetu bude bolje, možete mu dati kuhanu piletinu i rižu te mrkvu, a od voća ribanu jabuku ili bananu. Riža je posebno dobra ako dijete ima proljev, ali je ostavite u sluzi koja se dobije kuhanjem. Za bebe koje još u prehrani imaju naviše zastupljeno mlijeko, u apoteci također možete kupiti mliječnu formulu koja ublažava proljev.

Kada dijete ima proljev ili povraća, također je dobro da mu osnažite imunološki sustav probioticima. Njih ćete također kupiti u ljekarni. Obično su doze zasebno pakirane u ampulama (tekuće) ili u vrećicama (u prašku), a mogu se umiješati u bilo koju hranu. Morate samo paziti da jelo ne bude pretoplo.

Pri jako izraženim simptomima, posebno ako je beba vrlo mala, preporučuje se posjet liječniku. Ljetnim virozama najizloženija su djeca između četiri i dvanaest godina. Za prevenciju se preporučuje izbjegavanje najjačeg sunca jer tada se doslovno otvaraju vrata virozi. Ljetne viroze, koje prosječno traju tri do četiri dana, možete izbjeći i pojačanom higijenom dječjih ruku pogotovo prije jela ili nakon korištenja javnog zahoda. Uvijek pokraj sebe imajte spremne vlažne maramice.

Ako dijete dobije temperaturu, svakako je trebate skidati čepićima kod manje djece ili sirupom kod starijih mališana. Visoke temperature probajte skidati i tuširanjem ili oblozima umočenim u vodu na sobnoj temperaturi. Ako visoka temperatura traje više od tri dana, svakako posjetite liječnika koji će napraviti krvnu sliku i vidjeti radi li se o virozi ili bakteriji, što onda zahtijeva liječenje antibioticima.