AFTER PARTY POVRĆE

Šparoge liječe mamurluk i čuvaju jetru

02.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Za liječenje mamurluka pijte puno vode, dobro se odmorite i jedite šparoge. Nova studija pokazuje kako aminokiseline i minerali u ekstraktu šparoge mogu olakšati mamurluk i zaštititi stanice jetre od otrova iz alkohola

Istraživači Instituta medicinske znanosti na južnokorejskom Nacionalnom sveučilištu analizirali su u laboratoriju učinke ekstrakta šparoge iz lišća i izdanaka na stanice jetre čovjeka i štakora.

'Analiza je pokazala značajno ublažavanje stanične toksičnosti nakon tretiranja ekstraktom iz lišća i izdanaka šparoge', potvrdio je glavni istraživač B. Y. Kim i dodao: 'Ovi rezultati pružaju dokaze o tome kako biološke funkcije šparoga mogu pomoći ublažiti alkoholni mamurluk i zaštiti stanice jetre.'

Tijekom vremena kronična uporaba alkohola uzrokuje oksidativni stres koji dovodi do oštećenja jetre, a prekomjerno upijanje alkohola kao posljedica može uzrokovati glavobolju, mučninu, proljev i žeđ.

Šparoga, povrće koje se jede širom svijeta, već dugo se koristi u borbi protiv raka, gljivičnih oboljenja, protuupalno, a poznata je i po diuretičkom efektu. Također je dobar izvor folne kiseline, kalija, vlakana, vitamina B6, vitamina A i C i tiamina.