ZNANSTVENO DOKAZANO

Zdravim načinom života može se spriječiti rak dojke

01.09.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Kada bi prihvatile zdraviji način života, tisuće žena mogle bi izbjeći rak dojke, tvrde stručnjaci

Za još uvijek alarmantno stanje među ženama po pitanju raka dojke stručnjaci krive alkohol, život bez tjelovježbe i pretilost. Navode da su upravo to uzroci bolesti u četiri od deset slučajeva.

Dobra je vijest da se bolest može spriječiti, ali potrebno je okrenuti se zdravijem načinu života. Stručnjaci navode i da je dojenje također važan čimbenik u smanjenju rizika za oboljenje od zloćudne bolesti.

Nedavno je provedeno iznimno veliko istraživanje iza kojega stoji svjetska istraživačka zaklada za karcinome. Cilj je je istraživanja bio ljudima ukazati na prevenciju od oboljenja raznih vrsta raka.

Stručnjaci navode da je ovo istraživanje kao nijedno dosad pružilo čistu i jasnu sliku da je način života odgovoran za rak dojke.

'Sada smo i više nego sigurni da smanjeno uzimanje alkohola, održavanje normalne tjelesne težine i fizička aktivnost, znatno smanjuje rizik za oboljenje od raka dojke. Smatramo da bi se broj oboljelih mogao smanjiti za 40 posto kada bi žene prihvatile zdraviji način života', istaknuo je znanstvenik Martin Wiseman koji je radio na istraživanju.