SLOJEVIT PROBLEM

Najpopularniji recept za mršavljenje - ne djeluje!

04.06.2014 u 09:33

Bionic
Reading

Mnogi ljudi diljem svijeta vjeruju da će smršavjeti ako manje jedu i više vježbaju, ali to puno bolje funkcionira u teoriji nego u praksi

Zasigurno ste već čuli jednostavnu jednadžbu mršavljenja – jedite manje i vježbajte više. To itekako ima smisla, i u teoriji i u praksi. Znanost je naime dokazala da ako sagorijevate više kalorija nego što ih unosite, nećete imati problema s viškom kalorija.

No sada dio stručnjaka tvrdi da takva logika ima vrlo kratkotrajne rezultate te da dugoročno nije održiva. Njihov je savjet jednostavan – prestanite brojati kalorije! 'Intuitivno znamo da recept prema kojemu manje jedemo, a više vježbamo, ne djeluje. U teoriji to jako dobro zvuči, ali u praksi je gotovo neizvedivo', ističe dr. David Ludwig, ravnatelj New Balance Foundation Obesity Prevention Centra u bostonskoj bolnici.

Pojašnjava kako je ljudima teško mijenjati prehrambene navike, a usto i hrana u ponudi nije baš najzdravija. I što je to onda što uzrokuje epidemiju pretilosti? Američki stručnjaci tvrde da su glavni krivci rafinirani ugljikohidrati. Šećer i prerađene žitarice poput bijelog kruha, koje su postale sveprisutne u našoj prehrani, štete našem zdravlju, ali i vitkoj liniji.

Stručnjaci stoga poručuju da je ključ u promjeni načina prehrane. Točnije, svatko se treba prestati opterećivati brojanjem kalorija jer to ne vodi nikamo. Umjesto toga, puno je zdravije i korisnije uvrstiti u prehranu više voća i povrća te zdravih grickalica. Osim vitke linije, to će vam donijeti i zdravlje.