A JEDEMO GA SVAKI DAN

Otkriven glavni krivac za višak kilograma

30.05.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Muku mučite s viškom kilograma? Postoji velika šansa da je krivac za to svakodnevna namirnica – bijeli kruh. U novome istraživanju znanstvenici su otkrili da svega tri kriške bijeloga kruha dnevno gotovo za polovicu povećavaju vjerojatnost prekomjerne težine

Znanstvenici sa Sveučilišta Navarra u Španjolskoj za potrebe istraživanja pratili su težinu gotovo 10 tisuća ljudi tijekom pet godina. Studijom su otkrili da su dovoljne tri kriške bijeloga kruha na dan kako bi se za gotovo polovicu povećala vjerojatnost pojave prekomjerne težine, a s druge strane, kruh od cjelovitih žitarica uopće ne dovodi do debljanja.

Utvrđeno je kako osobe koje dnevno pojedu 120 grama ili više bijeloga kruha za 40 posto povećavaju vjerojatnost da će biti pretile, za razliku od osoba koje tjedno jedu 60 grama ili manje bijeloga kruha, prenosi Daily Mail. Kako jedna kriška bijeloga kruha prosječno teži 40 grama, to znači da svega tri kriške bijeloga kruha dnevno mogu drastično povećati šanse za nakupljanjem viška kilograma.

Ovi rezultati mogli bi zabrinuti mnoge koji dan započinju kriškom bijeloga kruha, a za ručak najčešće pojedu sendvič. Međutim debljanje uzrokovano konzumacijom bijeloga kruha ne može biti objašnjeno manje zdravom prehranom u cjelini. Umjesto toga, znanstvenici smatraju da on ne izaziva osjećaj sitosti, što se na kraju odražava na struku. Prema riječima profesora Jasona Halforda, predsjednika britanskog Udruženja za proučavanje pretilosti, bijeli kruh sadrži u pravilu manje korisne hranjive tvari te može sadržati dodani šećer, a ponekad i veće količine soli.