NOVI PARFEM

Miris pokošene trave za bolje pamćenje i borbu protiv stresa

28.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili da kemijski spoj koji oslobađa svježe pokošena livada uzrokuje da se ljudi osjećaju sretnije i opuštenije, a mogao bi spriječiti i gubitak pamćenja u starijoj dobi

Nakon sedam godina istraživanja, australski su znanstvenici otkrili parfem koji miriše kao svježe pokošena trava, a pomaže u oslobađanju od stresa i jačanju ljudskog pamćenja, prenosi The Daily Mail.

Taj miris djeluje direktno na mozak, posebice na dio zadužen za emocije i pamćenje. Na ideju za kreiranje parfema došao je dr. Nick Lavidis, neurolog sa Sveučilišta u Brisbaneu, a nazvao ga je Serenascent. Na istraživanje tog fenomena inspirirao ga je izlet u nacionalni park Yosemite, kao i susjed koji mu je pričao o tome kako divno miriše kada pokosi travu u svom vrtu.

Miris prema riječima dr. Lavidisa djeluje na amigdalu i hipokamp, u kojem su smješteni centri za emocije i pamćenje. 'Ti su dijelovi mozga povezani s djelovanjem endokrinog sustava, a ovaj miris može uvesti ravnotežu u lučenje hormona kao što su kortikosteroidi', izjavio je.

Miris ima 'ugodnu aromu svježe pokošene trave ili pak guste šume', a trebao bi se početi proizvoditi sljedećeg mjeseca. Cijena će mu biti oko pedesetak kuna, a može se koristiti kao miris za dom, rublje i odjeću. U suradnji s farmakologinjom Rosemary Einstein dr. Lavidis će pokušati uklopiti elemente tih kemijskih spojeva i u razne druge proizvode.