POMOGNITE SAMI SEBI

Hrana nakon koje ćete se osjećati bolje

08.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li već čuli da hrana itekako može utjecati na vaše raspoloženje? Uz stresan način života, i hrana u velikoj mjeri pridonosi nastanku depresije

Naravno, riječ je o nezdravoj hrani koja remeti hormonalnu ravnotežu u tijelu i tako pospješuje depresiju. Ako želite pobijediti depresiju, stres i anksioznost, prilagodite prehranu. Donosimo vam pregled namirnica koje će vam pomoći u tome.

Jetrica, mahunarke, lješnjaci…

Manjak željeza u organizmu uzrokuje umor, manjak energije i anemiju, posebno kod žena. Umjetne nadomjeske željeza nikada nemojte uzimati bez prethodnoga dogovora s liječnikom. Osim toga, željezo možete pronaći u prirodnim izvorima. Nalazi se u jetrici, govedini, grahu, grašku i lješnjacima. Organizmu je lakše apsorbirati željezo iz mesa nego iz povrća. Ako ste vegetarijanac, apsorpciju željeza u organizam možete povećati uz pomoć vitamina C.



Orašasti plodovi, cjelovite žitarice, špinat…

Vitamin E može se pronaći u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama te određenom voću i povrću poput špinata i avokada. Vitamin E snažan je antioksidant koji ima važnu ulogu i u jačanju imunološkoga sustava. Poznato je da pacijenti s dijagnosticiranom depresijom imaju manjak vitamina E u organizmu, stoga je vrlo važno pobrinuti se za svoje mentalno zdravlje i osigurati si dovoljne količine vitamina E.

Mliječni proizvodi, brokula, tofu…

Kalcij je snažno oružje u borbi protiv stresa i anksioznosti. Istraživanja pokazuju da kalcij pomaže i kod postnatalne depresije. Ljudi koji nemaju dovoljno kalcija u organizmu često se žale na probleme sa spavanjem, umor i loše raspoloženje. Kalcij je prirodna pomoć za bolji san, a nalazi se u mlijeku i ostalim mliječnim proizvodima. Može se pronaći i u brokuli, tofuu, sjemenkama sezama te soku od naranče s dodatkom kalcija.



Repa, svinjsko meso, piletina...

Vitamin B-3 iznimno je važan za normalan protok energije tijelom. Čak i djelomičan nedostatak vitamina B-3 uzrokuje depresiju, razdražljivost, hipersenzibilnost i lošu probavu. Nedostatak vitamina B-3 može nastati zbog neumjerenog konzumiranja alkohola. Prirodni izvori vitamina B-3 su repa, svinjsko meso, piletina, grah i riblje ulje.

Bučine sjemenke, pšenične klice…

Cink je mineral koji ima jako važnu ulogu u probavnim procesima. Važan je i za normalno funkcioniranje imunološkoga sustava. Cink pomaže u borbi protiv viška kilograma, ali i u borbi protiv slabosti i letargije. Nedostatak cinka obično se očituje kao gubitak apetita i ravnodušnost, stoga bi ovaj mineral trebao biti dio svakodnevne prehrane. Cink se može pronaći u bučinim sjemenkama, pšeničnim klicama i visoko proteinskim namirnicama poput mesa i mliječnih proizvoda.