BOLJE OD LIJEKOVA

Biljka koja učinkovito ublažava menstrualne grčeve

20.05.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Muku mučite s menstrualnim bolovima? Prema riječima znanstvenika, spas je u majčinoj dušici, a ekstrakt te biljke navodno je učinkovitiji od ibuprofena

Majčina dušica učinkovitija je u ublažavanju menstrualnih bolova od ibuprofena, navodi se u novoj studiji. Znanstvenici sa Sveučilišta za medicinske znanosti u Babolu u Iranu proveli su istraživanje u kojemu je sudjelovalo 84 studentica te utvrdili da je prirodni lijek za menstrualne bolove, široko rasprostranjen u trgovinama zdrave hrane, majčina dušica jer brže od klasičnih lijekova smanjuje menstrualne grčeve.

Znanstvenici ističu da ekstrakt ove biljke, koji bi trebalo nanijeti na područje abdomena, a uzimati i oralno, također dolazi bez mogućih neugodnih nuspojava ibuprofena, poput krvarenja u probavnom sustavu, zatvora, proljeva, napuhnutosti, žgaravice i povraćanja, prenosi Daily Mail

Tijekom istraživanja sudionice u dobi od 18 do 24 godine bile su podijeljene u tri skupine – jedna skupina dobila je ibuprofen, druga ekstrakt majčine dušice dok je treća skupina dobila placebo. Jačina boli mjerila se na ljestvici od jedan do deset, a bol se mjerila sat vremena nakon uzimanja doze, nakon 24 te nakon 48 sati.

Znanstvenici su zaključili da je većina ispitanica uspoređujući zadovoljstvo ublažavanjem boli i smanjenjem simptoma najzadovoljnija ekstraktom majčine dušice, nakon toga ibuprofenom dok je placebo ocijenjen nedjelotvornim.

Znanstvenici napominju da su menstrualni bolovi vrlo čest problem te jedan od najčešćih razloga izostanka iz škole i s posla. Premda se za smanjenje menstrualnih bolova najčešće koristi ibuprofen, znanstvenici sa Sveučilišta u Babolu napominju da ovaj lijek ponekad može uzrokovati neželjene učinke, a i njegova proizvodnja poprilično je skupa. Majčina dušica, koja se dobiva od svježih ili djelomično osušenih cvjetnih vrhova i lišća, sadrži spoj poznat kao timol.

Timol pripada prirodnim tvarima poznatima kao biocidi koji imaju mogućnost uništavanja štetnih organizama. Nova studija otkriva da se timijan, ili majčina dušica, osim što učinkovito pomaže kod menstrualnih bolova, u povijesti koristio za liječenje proljeva, boli u trbuhu, artritisa, grčeva, upale grla, kašlja, bronhitisa, nadutosti te kao diuretik.