NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Jedno pivo na dan može povećati rizik od raka

25.08.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Svakodnevno konzumiranje piva ili drugih alkoholnih pića može povećati rizik od čak nekoliko različitih tipova raka, pokazalo je istraživanje provedeno u Kanadi

Znanstvenici sveučilišta McGill u Montrealu proveli su istraživanje nad 3500 muškaraca u dobi od 35 do 70 godina, a otkrili su da su oni koji piju barem jedno piće dnevno skloniji oboljevanju od raznih oblika raka – i to jednjaka, želuca, debelog crijeva, pluća, gušterače, jetre ili prostate - od onih koji piju s vremena na vrijeme ili pak uopće ne konzumiraju alkohol.

Također, ti se rezultati odnose se na pivo i žestoka pića, a ne na vino. Općenito, vjerojatnost obolijevanja od raka također se povećava s konzumiranjem alkohola tijekom života, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu Cancer Prevention and Detection. Nadalje, oni koji konzumiraju alkohol barem jednom dnevno skloniji su većem riziku od onih koji redovito konzumiraju alkohol, no manje od jednom dnevno.

Kada je riječ o, primjerice, raku jednjaka, osobe koje piju između jednom i šest puta tjedno imaju čak 83 % veće šanse od antialkoholičara te onih koji rijetko piju, dok oni koji piju svakodnevno imaju čak tri puta veće šanse od obolijevanja. K tome, kada je riječ o onima koji piju svakodnevno, rizik u pravilu raste s brojem godina koje su te osobe provele konzumirajući alkohol svakodnevno.

'Rezultati naših istraživanja pokazuju da najveći konzumenti alkohola imaju najveći rizik da obole od različitih oblika raka', za Reuters je izjavila dr. Andrea Benedetti. Mnoge su pak studije pokazale da je umjerena konzumacija alkohola, što obično podrazumijeva piće do dva dnevno, zdrava navika, posebice u pogledu prevencije rizika od srčanih oboljenja. Ta su najnovija istraživanja pokazala da je takva umjerena navika povezana s povećanjem rizika oboljevanja od određenih oblika raka, barem kada je riječ o pivu i žestokim pićima.

No samo jedno takvo istraživanje ipak ne može odgovoriti na pitanje trebaju li i umjereni potrošači alkoholnih pića prestati, navodi dr. Benedetti.