Zdravlje RIZIČNA GODIŠNJA DOBA

Djeca češće obolijevaju od dijabetesa zimi

  • Autor: tportal.hr
  • 24.8.2009 12:22:43
  • 24.8.2009 11:10:00

Dijabetes se kod djece češće razvija zimi, nego ljeti, pokazuje najnovije istraživanje

Različite varijacije u krvnome šećeru tijekom zime ili različite infekcije koje se pojavljuju u zimskim mjesecima mogli bi dijelom biti uzrok nastajanju dijabetesa kod djece.
Poveznica između zimskih mjeseci i dijabetesa tipa 1, najčešćim oblikom te bolesti kod djece, već je prije otkrivena. Međutim, najnovije istraživanje jasnije pokazuje način na koji je dijabetes povezan sa zimom.

Najnovijim istraživanjem obuhvaćeno je 31.000 djece u 53 zemlje. Otkriveno je da postoji poveznica između bolesti i godišnjih doba, kao i to da klinike za dijabetes koji su udaljenije od ekvatora imaju veći broj novih oboljelih slučajeva zimi. Također, saznalo se i to da tijekom zime češće obolijevaju dječaci i djeca starija od pet godina.

'Otkrili smo da su godišnja doba povezana s dijabetesom. Tijekom zime variraju krvne vrijednosti, djeca više jedu, a manje vježbaju. Tijekom ljeta situacija je obrnuta. To može biti uzrok razvoja dijabetesa', izjavila je Elena Moltchanova iz Nacionalnog instituta za zdravlje i njegu u Helsinkiju.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više