PET ČINJENICA

Što morate znati o svojim koljenima

02.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Često se može čuti izreka kako trčanje uništava koljena, no s druge strane trčanje se smatra jednom od najzdravijih i najprirodnijih tjelesnih aktivnosti kojom se uspješno održava tjelesna težina. Stoga, što je doista istina? Slijedi pet stvari koje bi svaki ljubitelj trčanja morao znati o koljenima

Trkači nisu skloniji artritisu nego manje fizički aktivne osobe
Dugoročne studije otkrile su kako su trkači manje skloni osteoartritisu koljena, najčešćem obliku s artritisa. Jedna studija koja je tijekom 18 godina pratila dvije skupine ljudi, trkače i one manje fizički aktivne, otkrila je kako je tijekom tog vremena 20 posto trkača razvilo artritis, a javio se kod 32 posto netrkača. Velika studija koja je uspoređivala trkače i šetače otkrila je kako redoviti trkači imaju gotov upola manju stopu artritisa nego redoviti šetači. U drugoj studiji pokazalo se pak kako je u trkača koji svakodnevno pretrče najviše kilometara najniža stopa obolijevanja od artritisa, piše Yahoo Shine.

Sklonost artritisu nije povezana s godinama
Neki medicinski stručnjaci kažu kako je gubitak hrskavice, uključujući i one u koljenima, prirodan dio starenja. Međutim, ne postoje dokazi koji bi pokazali kako trčanje ubrzava taj proces. Ustvari, najmanje jedno istraživanje pokazalo je kako su osobe koje izložene riziku razvoja artritisa nakon početka umjerenog redovitog trčanja bilježile su poboljšanje zdravstvenog stanja.

Dodaci prehrani neće omogućiti ponovni rast hrskavice
Unatoč tvrdnjama u brojnim reklamama, nijedan dodatak prehrani ne može potaknuti ponovni rast hrskavice. Najpopularniji takav dodatak, glukozamin, može pomoći s osteoartritisom koljena štiteći zglobnu hrskavicu, što, među ostalim ulogama, pomaže podmazivanju zgloba koljena. Studija koja je promatrala unos vitamina D kod osoba s artritisom otkrila je kako osobe koje su uzimale dodatke vitamina D su tijekom dvije godine bile izložene jednakim razinama boli i gubitka hrskavice kao i osobe koje nisu uzimale vitamin D.

Problemi s koljenima kod trkača najčešće imaju sasvim drugi izvor
Najčešće ozljede koljena među trkačima trkačko je koljeno. Klinički poznat kao sindrom patelofemoralnog stresa jest upala hrskavice unutar koljena. Osim toga, postoji i sve veći konsenzus među stručnjacima za sportsku medicinu kako brojni ljudi s problemima trkačkog koljena imaju nekoliko zajedničkih biomehaničkih problema. To su slabi bokovi i stražnjica kojima se nestabilnost vodi dalje niz nogu sve dok slabih kvadricepsa. Najčešći je uzrok pretjerano uvrtanje stopala pri hodanju ili trčanju kad prednji bedreni mišić (kvadriceps) povlači iver prema van. Trkačko koljeno može se spriječiti dobrim programom za jačanje.

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako bi koljena održali zdravima
Osjećaj slabosti ili zatezanja u nogama mogu ukazivati na probleme s koljenima, a u tome slučaju ključnu ulogu imaju vježbe istezanja i snage koje jačaju koljena. Osim toga, prekomjerna težina stavlja ogroman pritisak na koljena. The American College of Sports Medicine navodi kako svaki dodatni kilogram tjelesne mase daje dodatna četiri kilograma pritiska i stresa na koljena. Trčanje ima dugoročan učinak na održavanje niže tjelesne težine, a upravo se to smatra ključnim razlogom zašto trkači imaju manje problema s artritisom koljena.