OVO TREBATE ZNATI

Prljave tajne koje krije vaša četkica zube

23.04.2014 u 13:19

Bionic
Reading

Znate li da je četkica za zube pravi magnet za bakterije? Istraživanje Sveučilišta u Manchesteru pokazalo je da se na njoj nalazi više od 10 milijuna bakterija, uključujući E. coli i zlatni stafilokok

U svakom trenutku u ljudskim ustima nalazi se 100 do 200 različitih oralnih bakterija, a u neopranim ustima može biti jednako puno bakterija kao i na prljavom kupaonskom podu. Do kontaminacije četkice za zube najčešće dolazi tijekom pranja ruku ako je držite na umivaoniku ili pored njega, jer je nehotice poprskate. Osim toga, na nju se lijepe i bakterije iz zahodske školjke koje se rasprše po zraku nakon puštanja vode iz vodokotlića i nasele na površinama u cijeloj kupaonici.

Ako vam četkica za zube padne na pod, imajte na umu da u tom slučaju ne vrijedi pravilo od pet sekundi. Četkica će odmah pokupiti bakterije koje su se naselile na kupaonskom podu, piše Grandparents.com

Evo kako ćete svoju četkicu za zube održati čistom:

Uzmite novu četkicu
Trebali biste zamijeniti četkicu svaka tri do četiri mjeseca ili i prije ako vidite da su čekinje poderane.

Obratite pozornost na pastu za zube
Neke paste za zube bolje su od drugih kad je ubijanje klica u pitanju. Odaberite one koja sadrži triklosan ili kopolimer, jer takve puno učinkovitije uništavaju bakterije u ustima.

Nemojte dijeliti četkice za zube
Zadržite bakterije za sebe. Kada istiskujete pastu za zube na četkicu, pazite da ne pritisnete otvor na četkicu, jer na taj način ćete prenijeti i bakterije sa svoje četkice na tuđu i obrnuto.

Očistite svoj četkicu temeljito
Četkicu biste trebali temeljito isprati svake uporabe. No svakako bi bilo dobro povremeno je potopiti u vodicu za ispiranje usta ili u vodikov peroksid, pogotovo ako vam je pala na pod.

Zatvorite poklopac zahodske školjke

Uvijek zatvorite poklopac zahodske školjke prije nego pustite vodu. I to baš svaki put!

Neka bude na zraku
Stomatolozi kažu da se četkica za zube ne smije držati hermetički zatvorena. Najbolje mjesto za držanje četkicu za zube je kupaonski ormarić. Na taj način još uvijek dobiva dovoljno zraka, ali je i zaštićena od vanjskih bakterija. Ako ih pohranjujete zajedno, svakako vodite računa o tome da im se čekinje ne dodiruju.