ZDRAVA PREHRANA

Namirnice za koje niste znali da su bogate kalcijem

18.04.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu, a dobro je poznato da je upravo on od vitalne važnosti za kosti i zube. Međutim mnogi ne unose u tijelo dovoljnu količinu kalcija što se pak odražava na cjelokupno zdravlje. Među najboljim izvorima kalcija su dakako mliječni proizvodi, no kalcij se također krije i u lisnatom povrću, mahunarkama, ribi i voću

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu, a dobro je poznato da je upravo kalcij od vitalne važnosti za kosti i zube. Također pomaže tijelu u održavanju zdravih krvnih žila, regulira krvni tlak pa čak i sprečava inzulinsku rezistenciju koja može dovesti do dijabetesa tipa 2. Odrasli bi trebali konzumirati oko 1.000 miligrama kalcija dnevno, a ta količina može se organizmu pružiti iz jedne čaše obranog mlijeka ili pak debljeg komada sira cheddara i jedne šalice običnog jogurta, piše Huffington Post

Unatoč tome, mnogi ne unose u tijelo dovoljnu količinu kalcija čime narušavaju zdravlje organizma. Tako je nedavno istraživanje pokazalo kako svega 16 posto žena u dobi od 20 do 29 godina konzumira dovoljnu količinu kalcija. Glavni izvori kalcija su mlijeko, jogurt i sir, no može se unijeti i drugim namirnicama. Tako su lisnato povrće, plodovi mora, mahunarke i voće također dobar izvor kalcija. No u tom slučaju važno je kombinirati nemliječni izvor kalcija s hranom bogatom vitaminom D koji je pak nužan organizmu kako bi se apsorbirao kalcij.

Iako su mliječni proizvodi, prvenstveno mlijeko najbolji, najlakši i najpopularniji izvori kalcija, također valja voditi računa o mogućoj netoleranciji na mliječni šećer laktozu. Netolerancija laktoze nemogućnost je probave mliječnog šećera - laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Iako se ljudi rađaju s dovoljnom količinom laktaze, stvaranje tog enzima s godinama se može smanjiti ili potpuno prestati pa takve osobe ne mogu probaviti mliječni šećer iz mliječnih proizvoda. No to ne znači da treba odustati od konzumacije mlijeka, potrebno je samo konzumaciju običnog mlijeka zamijeniti mlijekom bez laktoze

Prirodni izvori kalcija

Bijeli grah
Kremaste i lagane, ove mahunarke su odličan izvor kalcija i željeza. Pomiješajte ih s tjesteninom i povrćem ili, umjesto sa slanutkom, napravite ukusan humus.

Konzervirani losos
Kupnja ove jako fine i zdrave namirnice obično ostavlja prilično velik trag u novčaniku, a u tom slučaju kupnja konzerviranog lososa sjajan je izbor, pogotovo po pitanju kalcija. Naime, kalcij se zapravo nalazi u kostima lososa koji se u slučaju konzerviranja usitne zajedno s mesom pa je obrok s lososom iz konzerve jako dobar izvor kalcija i masnih kiselina omega 3.

Sardine
Sardine su jedan od najzdravijih vrsta riba. Uz kalcij, porcija sardina također ima jako dobru dozu omege 3  i vitamina D. Pomiješajte ih u grčkoj salati ili ih pak pojedite ravno iz konzerve s malo kruha.

Suhe smokve
Ako se zaželite nečeg slatkog, posegnite za paketićem suhih smokava koje su prepune zdravih antioksidansa, vlakana i kalcija. Jedite ih kao popodnevnu grickalicu ili napravite ukusan džem.

Kineski kupus
Bok choy ili kineski kupus pruža veliku dozu vitamina A i C, ali i kalcija te vlakana. Sjajan prilog će biti kratko prodinstani bok choy s češnjakom i maslinovim uljem.

Kelj
Ova superhrana prepuna je antioksidansa i kalcija, a može činiti sjajnu podlogu za razne salate ako ga se nasjecka na tanke trakice. Na primjer, kelj salata s marelicama i avokado idealno je proljetno jelo.

Bademi
Od svog orašastog voća, bademi imaju najveću nutritivnu vrijednost, a stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju jedne šake badema. Naime, bademi, osim kalcija, također sadrže kalij, vitamin E i željezo. Ubacite ih u salatu ili napravite vlastiti maslac od badema, no pripazite na veličinu porcije.

Naranče
Prepune vitamina C i kalcija, ovo voće je sjajan međuobrok. No naranče možete koristiti i kako biste dodali aromu drugim jelima, poput raznih salata.

Lišće repe
Lišće koje raste iz korijena repe prepuno je kalcija, antioksidansa i folne kiseline što u velikoj mjeri poboljšava raspoloženje. Pirjajte ih kao prilog ili čak stavite u kolač.

Sezam
Ove zdrave sjemenke puno su više od ukrasa na pecivima. Sjemenke sezama mogu pomoći u smanjenju krvnoga tlaka, ublažuju upalne procese u tijelu, a čak se smatra kako smanjuje šanse oboljenja od nekih oblika karcinoma. Sjemenke sezama dodajte u salatu ili pak posipajte skuhani špinat s njima.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje.