JAKO DOBRI RAZLOZI

Krajnje je vrijeme da u prehranu uvrstite kurkumu

06.05.2015 u 14:15

Bionic
Reading

Ako još niste koristili kurkumu, vrijeme je da je probate jer je ukusna i odlična za zdravlje

Kurkuma je podrijetlom iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkasta okusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima mnoge blagodati za zdravlje.

Autor knjige 'Textbook of Natural Medicine', doktor Michael Murray ističe da bi mnogima moglo biti iznenađenje, ali kurkuma je jedan od najljekovitijih prirodnih začina. U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume, kurkumin, izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Huffington Post donosi najpoznatije činjenice koje vam mogu pomoći.

Protuupalno djelovanje

'Budući da je upala glavni faktor u razvoju većine kroničnih degenerativnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, alergije, dijabetesa tipa 2 ili Alzheimerove bolesti, kurkumin ima protuupalno djelovanje koje može biti dobra prevencija tih stanja', objašnjava dr. Murray. Brojne studije pokazale su da se kurkumin može usporediti s lijekovima koji djeluju protuupalno, poput ibuprofena.

Bogata je antioksidansima

Kurkuma obiluje vitaminima C i E, a njihova je moć između ostalog i otapanje masnoća.

Smanjuje kolesterol

Kurkuma je odlična u prevenciji 'lošeg' kolesterola LDL, koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečava nastanak plaka i inhibira stvaranje krvnih ugrušaka.

Usporava starenje mozga

Kurkuma također usporava proces starenja. Do tog saznanja došli su znanstvenici nakon što su shvatili da stariji stanovnici ruralne Indije, koji jedu velike količine kurkuma, imaju najnižu učestalost Alzheimerove bolesti u svijetu, posebno u usporedbi s Amerikancima kod kojih je viši za 4,4 puta. Nakon toga istražili su da kurkuma može spriječiti i oštećenja mozga.

'Kurkumin je pokazao značajne učinke u sprečavanju nakupljanja spojeva povezanih s preranim starenjem. Na primjer, beta-amiloid je spoj vezan uz starenje mozga i razvoj Alzheimerove bolesti. I zato je vrlo koristan jer može spriječiti nakupljanje tog spoja', objašnjava Murray.

Ističe kako su znanstvenici zaključili da je jedini problem to što kurkuma brzo prolazi tijelom, a ispostavilo se da se suplement apsorbira 300 puta jače od samog začina. No to vas ne treba spriječiti da kurkumu koristite u kuhanim jelima i salatama.