BOLNA POJAVA

Muči vas nadutost? Možda se problem krije u ovom

15.04.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Muči vas nadutost? Niste jedini! Naime, mnogi se svakodnevno suočavaju s bolnim i neugodnim osjećajem napuhnuta trbuha. Nadutost ne samo da izgleda loše, već isto tako može izazvati nelagodu. No tu je i dobra vijest – nadutost vrlo lako možete pobijediti uz pomoć nekoliko ključnih trikova

Kada se govori i nadutosti, ne govori se o višku kilograma ili masnim naslagama, već o privremenoj, a vrlo često i bolnoj nadutosti, piše webmd.com. Možda vam se na prvi čini da uzrok nije moguće pronaći, no to nije tako. Vjerojatno radite upravo ovih deset najčešćih grešaka koje izazivaju nadutost.

Izbjegavajte zatvor

Premalo vlakana, tekućine i tjelesne aktivnosti može dovesti do opstipacije, što pak može dovesti do nadutosti. Da biste to izbjegli, jedite hranu bogatu vlaknima (na primjer za žene je dnevna preporučljiva doza 25 grama za žene i 38 grama za muškarce), cjelovite žitarice, voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Također je važno piti jako puno tekućine (barem šest do osam čaša vode na dan), a pet puta tjedno najmanje posvetiti barem 30 minuta aktivnoj fizičkoj aktivnosti.

Netolerancija na laktozu

Alergije na hranu i netolerancije mogu uzrokovati plinove i nadutost. Ukoliko sumnjate na netoleranciju na laktozu pijte mlijeko bez laktoze. Intolerancija laktoze nemogućnost je probave mliječnog šećera laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Iako se ljudi rađaju s dovoljnom količinom laktaze, stvaranje tog enzima s godinama se može smanjiti ili potpuno prestati pa takve osobe ne mogu probaviti mliječni šećer iz mliječnih proizvoda. No to ne znači da se morate odreći pijenja mlijeka, samo odaberite ono bez laktoze.

Nemojte jesti prebrzo

Brzo jedenje i nedovoljno žvakanje hrane može uzrokovati prekomjerno gutanje zraka koje pak dovodi do nadutosti. Stoga, usporite žvakanje i uživajte u hran. Objedovanje bi trebalo trajati barem 30 minuta. Također, imajte na umu da probava počinje u ustima, a nadutost možete smanjiti boljim žvakanjem hrane. Postoji još jedna prednost polaganog jedenja. Kada si date vremena, sporije žvačete i polako jedete imate priliku doista okusiti hranu pa hrana daje više zadovoljstva. Osim toga, studije pokazuju i kako sporije jedenje nas navodi i da pojedemo količinski manje hrane.

Ne pretjerujte s gaziranim pićima

Mjehurići u gaziranim pićima, čak i u onim dijetnim, može uzrokovati zadržavanjem plina u trbuhu što će pak izazvati nadutost. Umjesto toga, radije pijte vodu s okusom limuna ili limete te smanjite količinu gaziranih pića. Kako biste umanjili nadutost, također možete popiti i čaj od mente.

Ne pretjerujte sa žvakaćim gumama

Žvakanje žvakaćih guma također može dovesti do gutanja zraka, što pak može uzrokovati nadutost. Ako imate naviku žvakanja žvakaćih guma, pokušajte kao alternativu ponekad uvesti cuclanje bombona, grickanje voća, povrća ili kokica koje nisu bogate mastima.

Pripazite na hranu bez šećera

Brojne osobe imaju problema s nadutošću jer u organizam unose previše šećera iz umjetno zaslađenih pića i hrane, a upravo to dovodi do nadutosti. Stručnjaci preporučuju konzumiranje najviše dvije do tri porcije umjetno zaslađenih pića i hrane na dan.

Ograničite unos natrija

Prerađene namirnice vrlo često imaju veliku količinu natrija i malo vlakana, što dovodi do osjećaja nadutosti. Obratite pažnju te počnite čitati što piše na natpisima na ambalaži hrane. Kada kupujete prerađenu, konzerviranu ili smrznutu hranu, pripazite na to da u organizam ne unosite više od 500 mg natrija po obroku u bilo kojem proizvodu ili ukupno 1.500 do 2.300 mg natrija na dan.

Pripazite na količinu graha i povrća koje napuhuje

Ako niste naviknuli jesti grah, mogli biste se boriti s nadutošću. Sličan učinak kao grah ima i brokula, prokulice i cvjetača. No to ne znači da treba prestati jesti do zdravo povrće prepuno vlakana. Jedite manje količine te to povrće u manjim obrocima povremeno dodajte svakodnevnoj prehrani.

Češće jedite, ali manje obroke

Umjesto tri velika obroka dnevno, pokušajte jesti češće manje obroke. Naime, obilni obroci mogu izazvati nadutost, a mali obroci će pružiti osjećaj sitosti bez napuhnutosti. Također je preporučljivo držati šećer u krvi pod kontrolom te voditi računa da se ne izgladnjujete. Pokušajte u jednom danu pojesti pet do šest manjih obroka, ali pripazite da količine i broj kalorija budu proporcionalni vašim potrebama.

Pokušajte s pićem i hranom koja smanjuje nadutost

Nekoliko istraživanja pokazalo je kako čaj od metvice, đumbir, ananas, peršin i jogurti sadrže probiotike ('dobre' bakterije) koje mogu smanjiti nadutost.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje