ZBOGOM, NESANICO

Nakon ovog više se nećete buditi umorni

25.03.2014 u 22:03

Bionic
Reading

Nakon napornog radnog dana i svih briga koje nas more najgore što se može dogoditi je da ne možemo zaspati i sakupiti energiju za idući dan

Naturopatkinja Mim Beim objasnila je za australski bodyandsoul.com što ne smijete činiti prije odlaska u krevet.

Lijekovi za prehladu

Sprejevi za nos i ostali lijekovi koje koristite protiv prehlade mogu imati loš učinak prije spavanja ako imaju sastojak pseudoefedrin. On će vas učiniti nervoznima pa se nećete moći umiriti i zaspati.

Ljubimci moraju imati svoje mjesto

Studija o poremećajima spavanja otkrila je da 53 posto vlasnika kućnih ljubimaca ne spava dobro jer im remete san. Bez obzira radi li se o spavanju u krevetu, grebanju, njuškanju ili hrkanju, nećete moći mirno spavati. Stoga je najbolje da ljubimac bude u drugoj prostoriji.

Izbacite kofein

Kofein stimulira živčani sustav. Može utjecati na san čak i ako ste ga popili šest sati prije. Nakon ručka preskočite kavu, energetska pića i colu pa izaberite kamilicu ili čaj od matičnjaka.

Klonite se društvenih mreža

Vrijeme provedeno na omiljenoj društvenoj mreži neće vas uspavati, već razbuditi. Osim toga, svjetlost koju emitiraju elektronički uređaji narušava biološki ritam.

Čašica alkohola nije dobar izbor

Konzumiranje alkohola definitivno će vam pomoći da zaspite. Međutim istraživanja su pokazala da će druga polovica noći biti malo lošija jer će REM faza sna biti poremećena zbog alkohola u organizmu.


Slana hrana

Izbjegavajte pizzu, kikiriki, čips i općenito zasoljenu hranu u večernjim satima jer to vodi do žeđi. Tada ćete više piti, a usred noći morat ćete zbog toga otići na WC i razbuditi se.

Bez svađa

Pokušajte izbjeći svađe i rasprave u večernjim satima jer ćete biti nervozni, a to znači da ćete teže zaspati. Osim toga, ako ste umorni, teže ćete riješiti problem. Radije se dogovorite da sve riješite uz doručak i okrenete novi list.

Temperatura zraka

Nemojte zagrijavati sobu ili se previše pokrivati jer čovjek najbolje spava kada mu je temperatura tijela niža.

Zaboravite na horor filmove

Gledate li horor film ili čitate uzbudljiv triler, mozak ćete stimulirati više nego što treba pa ćete nemirno spavati. Također možete računati i na pokoju noćnu moru koja će vas buditi i mučiti cijelu noć.

Bez obilnih obroka

Obilan obrok prije spavanja nije dobra ideja. Proces probave hrane troši puno energije, a dok je tijelo zauzeto probavljanjem, um se ne može u potpunosti isključiti. Jedite najkasnije dva do tri sata prije spavanja.