BOLEST DANAŠNJICE

Gdje i po kojoj cijeni napraviti alergotest?

17.03.2014 u 07:31

Bionic
Reading

Prema nekim pokazateljima gotovo jedna četvrtina stanovništva pati od nekog oblika alergije, a u sve većem postotku to su djeca. Premda su alergije vrlo česte upravo početkom proljeća zbog peludi i cvjetanja biljaka, alergije su prisutne tijekom cijele godine, broj alergena koji izazivaju alergije je popriličan, a čest uzročnik je hrana. Ako primjećujete u posljednje vrijeme određene promjene na koži ili ste dulje prehlađeni, možda je vrijeme da razmislite o alergološkom testiranju

Alergija predstavlja intenzivnu reakciju imunološkog sustava na tvar iz našeg prirodnog okruženja koju inače ne bi prepoznao kao štetnu, a tvar koja izaziva alergijsku reakciju naziva se alergenom. Organizam može biti alergičan zapravo na bilo koju tvar s kojom je u kontaktu te gotova svaka tvar iz okoliša može biti potencijalni alergen.

Alergeni se pak mogu podijeliti u dvije velike skupine, točnije na inhalacijske alergene koji alergijsku reakciju izazivaju nakon što u organizam dospiju udisanjem, pa toj skupini pripadaju pelud raznih biljaka, grinje, prašina, epitelne stanice mačaka i pasa, te na nutritivne alergene koji alergijsku reakciju uzrokuju nakon unosa određenih namirnica u organizam. Toj skupini pripadaju namirnice poput kikirikija, jaja, morskih plodova, žitarica i ostalih namirnica.

Međutim, alergijske reakcije mogu biti izazvane i lijekovima, a vrlo čest uzročnik alergija je penicilin, ili pak ubodima insekata.

Simptomi alergije mogu biti različiti, a variraju od čestog suzenja očiju, pojave konjunktivitisa, svrbeža i peckanja očiju, nosa i grla, pa do začepljenosti nosa, otežanog disanja, otečenosti jezika, nepca ili ždrijela, kihanja, kašljanja, kožnog osipa, svrbeža kože, povraćanja i proljeva.

Postoji više tehnika izvođenja alergološkog testiranja, a testiranje se može provesti u gotovo svim bolnicama ili pak u privatnim laboratorijima.

Kožni test izvodi se ubadanjem lancetom u kožu malih doza alergena koji kod preosjetljive osobe izaziva alergijsku reakciju prvog tipa. Ako je osoba alergična, na mjestu uboda tim alergenom za 15-ak minuta pojavit će se oteklina i crvenilo kao pokazatelji kemijskih tvari koje se oslobađaju tijekom alergijske reakcije.

U bolnici Srebrnjak izvodi se 'prick' test te 'patch' test. 'Prick' test vrlo se jednostavno izvodi, daje manje lažnih rezultata od drugih testova, manje je bolan, a djeca ga jako dobro podnose. Testiranje se u pravilu vrši samo s pojedinačnim alergenima, a grupni alergijski pripravci služe za grubu orijentaciju kod osoba kod kojih je teže odrediti izbor pojedinačnih alergena.

Ako alergolog smatra da je osoba alergična na više alergena ili nije siguran što može biti uzrok alergije, vjerojatno će provesti testiranje na nekoliko različitih alergena istovremeno. Nakon testa na koži osoba može osjećati svrab neko vrijeme, a liječnik može tada prepisati antihistaminik ili kremu s kortikosteroidima.

Od nedavno se u bolnici Srebrnjak počeo raditi i 'patch' test, koji se radi kod kontaktnog dermatitisa te kod nutritivnih alergija.
U zagrebačkom KBC Rebru u ambulanti za alergologiju i kliničku imunologiju također se mogu obaviti alergološki testovi, a na testiranje čeka se prosječno od nekoliko dana do dva tjedna. Alergotestovi se također mogu obaviti i u privatnim laboratorijima, a ondje pak nije potrebno čekati.

Tako na primjer poliklinika Medikol nudi alergološko testiranje u koje je uključen panel od 20 najčešćih inhalacijskih alergena karakterističnih za naše podneblje, pretraga je gotova unutar tjedan dana, a cijena je tisuću kuna. Poliklinika Stela nudi testiranje prema mješovitom panelu, respiratornom panelu, pedijatrijskom panelu te nutritivnim alergenima. Cijena svakog panela je 350 kuna, a nalaze je moguće dobiti i elektroničkom poštom.

Osim klasičnog alergološkog testiranja, u poliklinici Breyer moguće je napraviti i test intolerancije na hranu. Ta pretraga se radi u suradnji s Poliklinikom Analiza, a Cijena analize na 93 namirnice je 1940 kn te uključuje i razgovor s nutricionistom, a cijena pretrage na 212 namirnice je 3185 kn te također uključuje razgovor s nutricionistom. Nalaz testa intolerancije na 93 namirnice čeka se do 10 dana, a nalaz testa na 212 namirnica oko tri tjedna. Nalaz se može dobiti bilo kad u laboratoriju, e-mailom, faksom ili poštom na kućnu adresu.

Laboratorij Intolerancija Lab nudi pak test intolerancije na hranu na 220 različitih namirnica putem vlasi kose za 2100 kuna. Rezultati testiranja gotovi su u roku od 3 do 4 tjedna nakon dostave kose, a mogu biti poslani mailom, faksom ili poštom.