ODMAH

Odlični načini da se riješite nesanice

12.03.2014 u 12:54

Bionic
Reading

Prevrćete se u krevetu, ne možete pronaći udoban položaj, neprestano pogledavate na sat... Nesanica je poremećaj koji ostavlja velik trag na našem tijelu, ali i na našoj psihi

Osim što nas čini umornima tijekom dana, dovodi do manjka koncentracije, osjećaja bezvolje, ali i povisuje rizik od depresije.

Uloga hormona sna melatonina je regulacija ciklusa spavanja i budnosti. Bez njega ne bismo mogli zaspati. Po noći naš organizam stvara seratonin, hormon sreće, i melatonin, hormon sna, no ako se probudite i upalite svjetlo, stvaranje ovog hormona pinealne žlijezde prestat će. Stoga, sljedeći put kada se po noći budite kako biste išli na WC, zaboravite na svjetlo.

Jedan od načina povećanja količine hormona melatonina je veća koncentracija tvari koje utječu na stvaranje serotonina, kao što je 5-hidroksitriftofan. Njega pak tvore razni nutrijenti, poput folne kiseline, vitamina B3 (nijacin), B6, C , cinka i triptofana. Naime, postoji biokemijski lanac koji se rasprostire od namirnica bogatih triptofanom (piletina, puretina, morski plodovi, jaja, tofu, orašasti plodovi i mlijeko) do melatonina.

Izbjegavajte stimulanse kao što je kava, zbog količine kofeina, baš kao i gazirana pića, pa čak i kakao.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.